Turizam

PLANIRATE LI LJETOVANJE? EVO KOLIKO ĆE VAS TO KOŠTATI I GDJE JE NAJJEFTINIJE

Ni turistički sektor nije ostao imun na rapidna povećanja cijena energenata, goriva, hrane…. Kako pokazuju posljednje procjene, putovanja unutar Evrope će tokom ove godine biti skuplja za 5 do 10 posto. Međutim, to nije prava slika cijena turističkih aranžmana, čije su cijene sve više, kako se bliži špic turističke sezone.

Aranžman i prijevoz avionom

Smještaj na Jadranu poskupio je u odnosu na prošlu godinu od deset do čak 50 posto, a prema navodima regionalnih medija, cijene u restoranima i kafićima više su u prosjeku za dvadesetak posto.

Istražili smo koliko će ovog ljeta Bosanci i Hercegovci morati platiti odmor na Jadranu, ali i na nekim drugim destinacijama poput Turske Egipta, zemalja u koje naši građani često odlaze. U turističkim agencijama kazali su nam da za će ove godine za ljetovanje u Hrvatskoj trebati izdvojiti mnogo više novca nego prethodnih godina, ali i da se sve više građana BiH odlučuje za ljetovanje na egipatskim ili turskim plažama.

Razlog je, kako kažu, jasan – jeftinije je od ponuda u Hrvatskoj. Tako je moguće pronaći aranžman za Antaliju koji uključuje prijevoz avionom i all inclusive ponudu po osobi u hotelu sa četiri zvjezdice za osam dana već od 1.200 KM u jeku sezone. Cijene za Egipat su slične. Naravno, sve ovisi o kategoriji hotela i usluga koje nudi, piše Raport.ba.

Kako su nam kazali u agenciji Solazur, potražnja za destinacijama u Turskoj ili Egiptu je znatno veća nego prošle godine.

“Naše ponude su ove sezone najviše vezane za Antalijsku rivijeru, zatim Bodrum te Egipat, konkretnije Hurgadu. U odnosu na prošlu godinu ne bilježimo neki značajniji rast cijena kada je riječ o ovim destinacija. Cijene su slične ili u blagom porastu. Više se to odnosi na hrvatsko primorje, nego što se odnosi na Tursku. Značajniji skok cijena za Hurgadu i Tursku desio se prošle godine”, istaknuli su iz Solazura.

Napominju da građani sve više žele ići Tursku, jer im je to isplativije od Jadran.

“Imamo više klijenata koji traže ponude za Tursku i to baš zbog drastičnog poskupljenja na Jadranskoj obali. U principu, zadovoljni smo odzivom klijenata. Ne vidimo neki pad, bar što se tiče destinacija koje mi nudimo”, kazali su.

Sličnog mišljena su bili i iz turističke agencije Fibula. Kako su kazali za Raport, na cijene turističkih ponuda su utjecale promjene na kompletnom svjetskom tržištu.

“Naša glavna ponuda bazirana je na avioaranžmanima za Tursku i Egipat. Naravno, radimo i Jadran. Generalno cijene u turističkom sektoru na svjetskom tržištu jesu nešto više nego ranijih godina. Na Jadranu je rast cijena izraženiji, ali opet sve zavisi od regije. Razlika je znatna u svakom slučaju”, kazali su iz ove turističke zajednice.

Šta se najviše traži

Pojašnjavaju da su vrtoglavo visoke cijene na Jadranu jedan od glavnih razloga zbog kojih se njihovi klijenti više opredjeljuju za ljetovanje u Turskoj ili Egiptu.

“Za cijenu nekog hotelskog smještaja na bazi polupansiona na Jadranu možete ljetovati po principu aviopaket aranžmana u Turskoj i imati uslugu all inclusive na bazi sedam noćenja za porodični odmor”, istaknuli iz Fibule.

Koliko će jedna osoba morati izdvojiti novca za jednu noću na Makarskoj rivijeri, koja je tradicionalno najpopularnije ljetno odredište za Bosance i Hercegovce u susjednoj Hrvatskoj?

U hotelu sa četiri zvjezdice na Makarskoj rivijeri cijena polupansiona po osobi i danu je 187 KM. U nekim hotelima djeca imaju određene popuste, ali odmor četveročlane porodice od sedam dana dostigne itekako vrtoglavu cifru, i to bez vanpansionske potrošnje.

Cijene aranžmana na Makarskoj rivijeri

Dubrovnik važi za jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj, a u široj regiji su cijene nešto niže, mada i dalje visoke za prosječan džep bh. građana. Tako cijena boravka u hotelu u dubrovačkoj regiji koji nudi all inclusive uslugu po danu i osobi je u sezoni od 210 KM.

Aranžman na dubrovačkom području

Cijene hotelskog smještaja u Crnoj Gori nešto su niže nego u Hrvatskoj, ali su daleko od povoljnih. Tako, minimalna cijena polupansiona u sezoni po osobi i danu se kreće od 150 do 170 KM.

Aranžman u Crnoj Gori

I cijene privatnog smještaja, odnosno apartmana, na Jadranu su porasle, od 10 do 30 posto. tek rijetki iznajmljivači nisu dizali cijene. Što je smještaj bliže moru i što je luksuzniji, tako su i cijene više. Zato ne čudi zašto građani sve češće biraju odmore u Turskoj ili Egiptu, gdje je u cijenu uključen prijevoz avionom i praktično ne postoji potreba za vanpansionskom potrošnjom.

Jedno je sigurno, ovog ljeta za odmor treba više novca nego prošle godine. I to zna

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

Brojni kupači uživaju na Panonskim jezerima, za 15 dana prodato 18.000 ulaznica

Urednik Portala

Vodopad Blihe nebrušeni dijamant u Sanskom Mostu

Urednik Portala

Ljepote Bosne i Hercegovine-livanjski divlji konji

Urednik Portala