Korona Virus

PFIZER TRAŽI HITNO ODBRENJE VAKCINE ZA DJECU MLAĐU OD PET GODINA

Pfizer je pokrenuo proces u kojemu traži hitno odobrenje primjene vakcine Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa i za djecu u dobi od šest mjeseci do navršene 4 godine, objavila je u utorak farmaceutska tvrtka, a prenosi “Hina”.

Vakcinu mora odobriti FDA

To će biti prva vakcina u Sjedinjenim Američkim Državama za tu dobnu skupinu ukoliko je odobri američka agencija za lijekove (FDA). U saopćenju Pfizera se navodi da se ovaj zahtjev u prvoj fazi odnosi na seriju od dvije doze.

– Mislimo da će za djecu u dobi od šest mjeseci do četiri godine biti potrebne dvije doze kako bi se postigla visoka razina zaštite od sadašnjih i budućih varijanti virusa – dodao je u saopćenju šef Pfizera Albert Bourla.

Tri mikrograma po inekciji

Budu li sada odobrene dvije doze, roditelji će imati priliku započeti vakcinaciju djeteta protiv koronavirusa u očekivanju mogućeg odobrenja treće doze, dodao je. Pfizer navodi da je zahtjev predan “nakon poziva” američke agencije za lijekove, koja očito ne želi gubiti vrijeme i želi ubrzati proces.

Iz Pfizera su saopćili da će njihov zahtjev u potpunosti biti finaliziran za nekoliko dana, a da će vakcine za tu dobnu skupinu biti dostupne za nekoliko sedmica.

Kako je navedeno, za djecu te dobi Pfizer se odlučio za dozu od samo 3 mikrograma po inekciji (u usporedbi s 30 za odrasle i 10 za dobnu skupinu od 5 do 11 godina), kako bi se ograničile nuspojave, prenosi “Hina”.

izvor:dnevni avaz

Povezani članci

BH. GRAĐANI NE PRIJAVLJUJU POZITIVNE KUĆNE TESTOVE, A ZARAZA SE ŠIRI

Urednik Portala

USK-EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 -NOVOZARAŽENIH 68,2 SMRTNA ISHODA

Urednik Portala

Dosad najveće istraživanje potvrdilo: Niko od 50.000 ljudi zaraženih omikronom nije završio na respiratoru

Urednik Portala