BiH Vijesti

PENZIONERIMA PO 100 MARAKA, PODJELA NAMIRNICA ZA ŠEST MJESECI TE UVOĐENJE 13. PLAĆE: VLADA FBIH TRAŽI I UKIDANJE AKCIZA

Penzioneri, pripadnici boračke populacije, ali i sve kategorije stanovnika u Federaciji BiH koje primaju stalnu pomoć moći će uskoro računati na isplatu 100 konvertibilnih maraka pomoći koja je namijenjena lakšem suočavanju s konstantnim rastom svih troškova, a istovremeno se planira i raspodjela paketa pomoći koja bi trebala biti dovoljna za šest mjeseci.

To je jedna od ključnih stavki uredbe Vlade Federacije BiH o kojoj će se glasati na današnjoj sjednici, a između ostaloga, Vlada predlaže i da Vijeće ministara suspendira akcize na naftne prerađevine.

Sastanak, na kojem su bili federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalni ministri financija Jelka Milićević, rada i socijalne politike Vesko Drljača te pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, poslužio je za detaljnu analizu Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom, piše Večernji list.

Navedeni dokumenti sadrže nekoliko mjera kojima će, navode predlagači, Vlada podržati one kategorije stanovništva koje su posebno izložene rastu indeksa potrošačkih cijena. Pritom se u dokumentu navodi i nekoliko tematskih cjelina, a prva se odnosi na direktnu novčanu podršku penzionerima, pripadnicima boračke populacije, civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima, kao i primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći.

Prijedlog je da sve navedene kategorije stanovništva dobiju po 100 maraka. Istovremeno, drugi dio uredbe odnosi se na zaduženje koje će biti upućeno Direkciji robnih rezervi Federacije BiH, a koja bi trebala posredstvom Crvenog križa osigurati pakete pomoći s osnovnim životnim namirnicama u visini šestomjesečne potrošnje.

O kakvim će se namirnicama raditi te kako će se realizirati taj plan podjele, bit će utvrđeno u okviru aktivnosti Direkcije robnih rezervi FBiH, kao i resornoga ministarstva. Kada je riječ o zaposlenima u privatnom sektoru, Vlada će ovom uredbom uputiti prijedlog poslodavcima da svojim zaposlenima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plaće u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH oslobodit će plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima. Federalni premijer Fadil Novalić naglasio je kako građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove.

Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera ublažavanja posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom – kazao je Novalić, najavivši pritom i nove mjere koje bi se trebale realizirati.
Na ovome nećemo stati. I s ostalim resorima, poput energetike i rudarstva te obrazovanja, već nalazimo i druge načine pomoći našim građanima – izjavio je federalni premijer Novalić.
Ono što je važno za navesti je i činjenica da je Novalić na tom sastanku potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju akciza za naftne prerađevine. Pitanje suspenzija ackiza unutar ekonomske struke tretira se kao jedno od ključnih koje bi trebalo rezultirati nižom cijenom goriva za sve kupce, a samim tim i početkom pada cijena u prometu, a potom, posljedično, i u svim drugim privrednim djelatnostima.

Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, nedavno je za Večernji list objasnio kako postoje mjere entitetskih vlada, a jedna od njih je i smanjenje akciza, odnosno privremeno storniranje ovih 30-40 feninga.

To je onda već neka psihološka granica. Vidljivo je da imamo veliki problem jer sve poskupljuje – promet, prijevoz ljudi, prijevoz roba, a samim tim poskupljuju i sve robe – naglasio je, dodavši kako bi trebalo raditi na načelu subvencija, naprimjer, za ugrožene kategorije stanovništva u kontekstu ogrjeva, a jedna od mjera trebala bi se odnositi i na zagarantiran otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda. Jer, kako je tada naglasio Vuković, proizvođaču je potrebna garancija da će prodati svoju robu, i to po cijeni koja je konkurentna i dobra za njega, a ne da nam se događa da uvozimo, naprimjer, vode u vrijednosti od 100 miliona KM.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

N1 u posjedu novog prijedloga Izbornog zakona, evo šta se predlaže

Urednik Portala

Stigla je velika promjena vremena, ponovo su najavljene padavine i led

Urednik Portala

Stanivuković: Sa Schmidtom sam se sastao u istom svojstvu kao Vučić i Porfirije

Urednik Portala