Svijet

PACIJENTU NE ŽELE URADITI TRANSPLATACIJU SRCA JER NIJE VAKCINISAN PROTIV KORONA VIRUSA

Bolnica u američkom gradu Bostonu odbila je pacijenta koji čeka na transplantaciju srca zato što nije vakcinisan protiv koronavirusa. 

– DJ Fergusonu (31) je prijeko potrebno novo srce, ali ga je bolnica u Bostonu skinula sa liste – rekao je njegov otac Dejvid (David) te dodao da je vakcina protiv koronavirusa u suprotnosti sa „osnovnim principima njegovog sina – on ne veruje u to”.

Nasljedni problem

Iz bolnice su odgovorili da slijede vlastitu politiku i pravila.

– S obzirom na nedostatak organa, činimo sve što možemo da osiguramo da pacijent koji dobije organ ima najveće šanse da živi – navedeno je u saopćenju Brigam i Ženske bolnice (Brigham and Women’s Hospital) za BBC.

Portparol je rekao da pravila bolnice zahtjevaju od pacijenata da budu vakcinisani protiv koroe.

– Važan uvjet je i način života kandidata za transplantaciju kako bi se stvorila najbolja šansa za uspješnu operaciju i da bi se obezbijedilo preživljavanje pacijenata poslije transplantacije, s obzirom da je njihov imuni sistem drastično ugrožen – rekao ej portparol bolnice.

Pažljivo sročena izjava bolnice može sugerirati da su drugi faktori utjecali na nepodobnost ovog nevakcinisanog pacijenta. Ali, u bolnici nisu željeli da razgovaraju o pojedinostima, pozivajući se na privatnost pacijenata. Iz bolnice su dodali da većina od 100.000 ljudi na listi čekanja za transplantaciju neće dobiti organ u roku od pet godina jer ih nema dovoljno.

– Ferguson je u bolnici od 26. novembra 2021. i pati od nasljednog problema sa srcem zbog kojeg mu se pluća pune krvlju i tečnošću – navodi organizacija GoFundMe..

Ponestaje mu vremena

Ferguson, otac dvoje djece, a treće uskoro dolazi na svijet, ostaje u bolnici. Njegova porodica je kazala da je preslab da bi bio prebačen u drugu bolnicu i da mu „ponestaje vremena”.

– Moj dječak se bori prilično hrabro i ima integritet i principe u koje zaista vjeruje i zbog toga ga još više poštujem – rekao je Dejvid Ferguson

Nešto više od 63 posto američkog stanovništva je primilo dvije doze vakcina protiv koronavirusa, a oko 40 posto Amerikanaca je do sada primilo treću, dodatnu dozu.

izvor:dnevni avaz

Povezani članci

Veliki šumski požari zahvatili Španiju i Portugal, brojni stanovnici evakuirani

Urednik Portala

Ahmetović o smjeni Dodika: Gospodine Schmidte, uradi to što svi čekaju!

Urednik Portala

Djeca u Italiji više neće automatski dobivati očevo prezime

Urednik Portala