Sport

OŽIVLJAVAMO OLIMPIJSKI DUH I USPOMENU NA SARAJEVSKE OLIMPIJSKE IGRE

Simbolično, od 8. do 19. februara, na datume kada su i održane XIV zimske olimpijske igre 1984. godine, svakodnevnim aktivnostima turistima i građanima narednih dana ponudit ćemo sadržaje koji bude uspomene na sarajevsku olimpijadu…

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa KJP ZOI`84, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman te Gradom Sarajevo jedinstvenim sadržajem obilježava 38. godišnjicu sarajevskih Zimskih olimpijskih igara, kojima želi oživjeti olimpijski duh, starije generacije podsjetiti na 1984. godinu, a mlađe upoznati o značaju ovog historijskog datuma za grad, ali i državu.

Simbolično, od 8. do 19. februara, na datume kada su i održane XIV zimske olimpijske igre 1984. godine, svakodnevnim aktivnostima turistima i građanima narednih dana ponuditi ćemo sadržaje koji bude uspomene na sarajevsku olimpijadu,prenosi Dnevni avaz.

Obilježavanje započinjemo 8. februara

Obilježavanje započinjemo 8. februara 2022. godine uz šetnju sa Vučkom, koji će se družiti i fotografisati s prolaznicima Sarajeva, te dijeliti poklone. Narednih dana Vučko će posjetiti i Međunarodni aerodrom Sarajevo i poželjeti dobrodošlicu turistima, a bit će redovan gost olimpijskih planina Bjelašnice, Igmana i Trebevića. Na Bjelašnici će tokom trajanja obilježavanja godišnjice biti obezbjeđen Vučkov popust na ski-karte od 30% do 50% na stalnu cijenu. Planirana je i nagradna igra u okviru Studentskih pohoda koji su planirani za 12. februar, a nagrađeni će biti studenti koji naprave najboljeg snježnog Vučka.

Za predstavnike medija bit će obezbjeđen besplatan trening nordijskog skijanja koji će realizirati sk- klub “Igman”.

Na Bjelašnici ćemo dočekati naše olimpijske predstavnike prilikom povratka sa Zimskih olimpijskih igara 2022. iz Pekinga.

Kako bi turistima i građanima što više približili olimpijska obilježja i simoble, pružit ćemo im priliku da besplatno posjete neka od olimpijskih mjesta.

Organiziramo besplatnu vožnju sarajevskom žičarom u sklopu turističke ture na Trebević koju će 14. februara raditi agencija Meet Bosnia, uz izuzetno jasno i kvaliteno izlaganje vodiča o važnosti i funkciji olimpijske staze za bob i sankanje.

Besplatan ulaz u Olimpijski muzej

Olimpijski muzej Sarajevo svim posjetiteljima 18. februara 2022. godine nudi cjelodnevni besplatan ulaz, što je idealna prilika da se upoznaju sa ostavštinom olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha.

Centar Skenderija 10. februara pruža mogućnost besplatnog klizanja na platou u okviru projekta Zimska čarolja Skenderija, koji je podržala Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Turiste i građane pozivamo da budu dio obilježavanja sarajevskih Zimskih olimpijskih igara i uživaju u ponuđenim sadržajima, uz nadu da ćemo ponovno osjetiti olimpijski duh u glavnom gradu BiH, koji je dobio podršku za zajednički nastup sa Barcelonom i na Olimpijskim igrama 2030. godine. Podjećamo, kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine su Vancouver (Kanada), Sapporo (Japan), Salt Lake City (SAD) te Barcelona-Pirineji (Španija, Andora, Francuska).

Povezani članci

Završen je Šampion Junior Kup Sarajevo 2022

Urednik Portala

Sergio Agüero objavio kraj karijere

Urednik Portala

ZOI 2022: Pandemija i diplomatski bojkot Pekinga

Urednik Portala