Turizam

Ovo su najbolje destinacije za 2022. godinu

Bajkalsko Jezero

National Geographic je objavio svoju listu najboljih na svijetu za 2022. godinu.

Magazin je izabrao 25 destinacija iz pet kategorija: priroda, avantura, održivost, kultura i historija, te porodica.

Kategorija priroda je uključila bajkalsko jezero u Rusiji, koje se nalazi oko 120 kilometara od mongloske granice. To je jedno od najstarijih jezera na svijetu, staro oko 25 miliona godina, i sadrži 20% svjetske svježe vode.

Bajkalsko jezero u Rusiji

Arapahoe Basin u Koloradu je na listi u avanturističkoj kategoriji. Posjetioci mogu skijati zimi te ići na brdski biciklizam tokom ljeta.

Arapahoe Basin u Koloradu

Pod kategorijom održivosti je uvršten Chimanimani Nacionalni park koji se nalazi na granici Mozambika i Zimbabvea na jugu Afrike. Ovaj park je napravljen 2020. godine te posjetioci mogu vidjeti bivole, antilope i slonove. Također je moguće da se posjetioci penju do najvišeg vrha Mozambika – Mount Binga visine 2400 metara.

Chimanimani Nacionalni Park

Na sjeveru Japana se nalazi otok Hokaido koji je National Geographic uvrstio pod kategorijom kulture i historije. Novootvoreni otočni muzej i park – Upopoy National Ainu, otvoren 2020. godine, podučava posjetioce o autohtonom stanovništvu Ainu iz sjevernog Japana.

Otok Hokaido

Jedna od destinacija pod kategorijom porodica je Bonaire, karipski otok oko 90 kilometara od obale Venecuele u Južnoj Americi. Porodice koje ovdje dođu mogu ići na ronjenje ili vidjeti popularne životnije na otoku – flamingose.

Bonaire

IZVOR: Vanessa Gibbs

Povezani članci

Bjelašnica bez slobodnih kreveta, na Jahorini noćenje za dvoje skoro 800 KM

Urednik Portala

Ove sezone odmor u Neumu nešto skuplji u odnosu na prethodne godine

Urednik Portala

MALA ZEMLJA U KOJOJ LJUDI ŽIVE KAO BUBREG U LOJU, A MOŽETE JE OBIĆI ZA JEDAN DAN

Urednik Portala