Kultura

Otvorena Multimedijalna izložba “Tragovi humanosti”

Multimedijalna izložba pod nazivom “Tragovi humanosti”, čiji su autori bh novinar i fotograf Damir Šagolj i francuski novinar Rémy Ourdan otvorena je u galeriji JU „Bosanski kulturni centar KS“, a bit će dostupna za posjete do 29. 04. 2022. svaki dan od 10:00 do 18:00 sati.

Izložba je postavljena, kao dio Manifestacije “Opsada Sarajeva 1992 – 2022, Dani sjećanja”, povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva i godišnjice pobjede nad fašizmom.

Da bi napravili ovu multimedijalnu izložbu, inspirisanu serijalom članaka objavljenih u francuskom dnevnom listu Le Monde 2019. godine – izložbu koja kombinuje novinarske izvještaje, historijsku dokumentaciju i umjetničke radove, reporteri Rémy Ourdan i Damir Šagolj putovali su kroz dva grada koji simboliziraju Narode Knjige i rascjepe u današnjem svijetu: kroz Sarajevo, posljednji ”Europski Jerusalem” i prvu metu povratka nacionalizama na Stari kontinent, grad koji je na kraju 20. stoljeća bio pod opsadom i Jerusalem, centar svijeta, sveti grad tri monoteističke religije i epicentar previranja na Bliskom istoku.

Izvor:N1

Povezani članci

MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA OTVORIO VRATA ZA SVE POSJETIOCE: DANAS BESPLATAN ULAZ

Urednik Portala

OVE GODINE SANACIJA KUĆE NURIJE POZDERCA U CAZINU

Urednik Portala

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

Urednik Portala