Kultura

OTVOREN FESTIVAL SARAJEVSKA ZIMA 2022

U Domu Oružanih snaga u Sarajevu je održana svečana ceremonija otvaranja Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2022, koji publici do 21. marta nudi bogat kulturno-umjetnički i zabavni program u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako su neki programi već počeli prethodnih dana i jutros, 38. izdanje Sarajevske zime svečano je otvoreno večeras, a moto festivala glasi “My New Way Art”.

Sarajevska zima je je jedinstveni multimedijalni festival u svijetu

Sarajevska zima je je jedinstveni multimedijalni festival u svijetu. Od osnivanja 1984. godine održava se bez prestanka. I u vrijeme opsade Sarajeva realizovan je u glavnom gradu BiH i u 153 grada svijeta, kao i tokom godina pandemije koronavirusa.

Direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić istakao je da ceremoniju otvaraju mladi učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu i Vitezovi Starog grada Jajca, ambasadorica Belma Alić na violončelu i brojni drugi umjetnici.

“Ceremonija se zove ‘Uzdahni, izdahni, diši!’ što je u kontekstu vremena u kojem živimo. Cijela priča je da pronađemo svoj put života i umjetnosti, uz mir, sigurnost i slobodu. Ono što nedostaje jeste taj smisleni odnos između mira i slobode. To čini ljude nezavisnim”, kazao je Spahić.

Među počasnim gostima ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime su umjetnici i turski Grad Bursa te međunarodna organizacija turkijske kulture TURKSOY.

Večeras su dodijeljene i nagrade Međunarodnog centra za mir i Sarajevske zime koje se dodjeljuju za izvanredna dostignuća pojedincima i institucijama.

Nagrada “Srebreno drvo”

Nagradu “Sloboda” za doprinos humanizmu humanizmu, kulturi i borbi za ljudska prava i slobode dobili su bosanskohercegovački rudari, JU Muzej Sarajeva, Donorska mreža u BiH i generalni sekretar TURKSOY-a Dusen Kaseinov.

Nagrada “Srebreno drvo” za doprinos prirodnoj baštini dodijeljena je Dini Kassalu i američkom umjetniku Georgu Riveri, a nagradu “Srebrena pahuljica” za izuzetan doprinos umjetnosti i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu dobila je Miomirka Mila Melank.

Generalni sekretar TURKSOY-a Kasenov se zahvalio organizatorima na prestižnom priznanju.

“Zadovoljstvo mi je prisustvovati ovom uvaženom skupu. Zahvaljujem se na nagradi koja mi je uručena. Cijeli svoj život posvetio sam promociji globalnih vrijednosti kao što su properitet, demokracija i ljudska prava. Zato mi je posebna čast da sam dio ove ceremonije koja i festivala koji baštine takvu kulturu”, kazao je Kasenov a prenosi Dnevni avaz.

Povezani članci

SVE TAJNE KULTNE HALJINE: DANAS VRIJEDI PREKO 17 MILIONA KM, A MARILYN JE NOSILA BEZ DONJEG VEŠA

Urednik Portala

Studija: 1.500 jezika u svijetu moglo bi nestati

Urednik Portala

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari otvorena izložba “Život iza polja smrti”

Urednik Portala