BiH Korona Virus

Otkriven prvi slučaj flurone u BiH

Breaking News

Dana 4.1.2022. u uzorku pacijenta hospitalizovanog u UKC Republike Srpske detektovana je istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array- respiratorni panel RP2 plus), saopšteno je iz UKC Banja Luka.

Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan.

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), u roku od 1 sata. Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova U Republici Srspkoj koja ima mogućnost ove dijagnostike.

Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama saopšteno je iz UKC Republike Srpske.

IZVOR: N1

Povezani članci

Danas sjednica Doma naroda FBiH, na redu i izjašnjavanje o zabrani pušenja

Urednik Portala

Schmidt pohvalio pojedine političare u BiH, jednu posebno naglasio

Urednik Portala

Kažnjene tri osobe koje su u Doboju puštale pjesmu ‘Ne volim te Alija’!

Urednik Portala