BiH

OPET SKOČILE CIJENE DIZELA I BENZINA- EVO ŠTA SU KAZALI IZ MINISTARSTVA TRGOVINE FBIH

Ponovo udar na džep građana! To govore i cijene goriva koje su u Federaciji BiH od jutros skuplje na svim benzinskim pumpama!

Kako je za Hayat.ba, potvrđeno iz Federalnog ministarstva trgovine, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH danas za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,47 KM po litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,48 KM po litru.

  • U skladu sa Zakonom o kontroli cijena doneseno je Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), radi evidentiranja i praćenja.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 08.02.2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

  • Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,36 do 2,61 KM/litru;
  • DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,31 do 2,66 KM/litru – kazali su nam iz Ministarstva.Ističu da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.
  • Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine – dodaju iz Ministarstva.

Napominju da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Podsjećamo da se sredinom prošlog mjeseca cijene benzina u Federaciji BiH kretala od 2,26 do 2,51 KM, a dizela od 2,21 do 2,51 KM po litru. Prosječna prodajna cijena naftnih derivata u FBiH 18. januara iznosila je 2,39 KM za benzin i 2,37 za litar dizela.

izvor:hayat.ba

Povezani članci

Komšić potvrdio da će se ponovo kandidovati za Predsjedništvo BiH

Urednik Portala

CAZINSKI MARATON : Grad Cazin, BURT i Udruženje avanturističkih sportova Avantura Cazin započeli su pripreme za ovogodišnji Cazinski maraton koji će se održati..

Urednik Portala

Užas u BiH: Vatra progutala kuću, pronađeni ostaci tijela

Urednik Portala