BiH Vijesti

Ogrešević: Najveći kamen spoticanja u Neumu bilo je insistiranje na etničkom modelu

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević prokomentarisao je okončanje neumskih pregovora o izmjenama Izbornog zakona za portal Raport.ba.

– Mi smo išli na pregovore jer smo smatrali da je razgovaranje neophodno i to je bila prilika da sagledamo i upoznamo se sa mišljenjima i vidimo kakve su opcije i pozicije kada su u pitanju presude Evropskog suda – rekao je.

Dodao je da su imali želju da se to sve riješi, ali je problem što postoje dva različita koncepta, koja su mnogo udaljena i da imaju različite perspektive i pozicije gledanja na BiH.

Insistiranje na etničkom modelu

On ističe da je najveći kamen spoticanja bio insistiranje na etničkom modelu naspram onoga što se zove ‘evropski’.

– Najveći kamen spoticanja je insistiranje na etničkom modelu od strane HDZ-a bez ostavljanja značajnijeg prostora za rješavanje i uređenje odnosa na način koji se zove evropski. Nešto je govoreno, ali nije nam jasna perspektiva tog nastavka. Ne bih špekulirao, oni koji su to izjavili neka to objašnjavaju. Mi smo imali svoje crvene linije ispod kojih smo rekli da nećemo ići – naveo je.

O nastavku pregovora ne zna ništa

Istakao je da se preambuli Ustava BiH spominju konstitutivni narodi, ostali i građani i da to svi ignoriraju.

Ipak, kaže da će NES biti i dalje dio konstruktivnih razgovora i da će predlagati eventualna rješenja, kako bi se došlo do konačnog.

Što se tiče tog nastavka, Ogrešević ne zna kad i kako bi se on desio.

– Bilo je govora o tome, međutim nije baš najjasnije u kojem formatu će se to nastaviti. Vidjet ćemo, ne bih da špekuliram – zaključio je Ogrešević.

Povezani članci

KATAR-NEMOGUĆE U KRATKOM ROKU ZAMIJENITI RUSKI PLIN

Urednik Portala

“Izvinjenje Dodika bilo je iskreno kao i njegov srednji prst”

Urednik Portala

Potvrđena optužnica zbog iznude nad nogometašem Sarajeva Rifetom Kapićem

Urednik Portala