Unsko-sanski kanton

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE: USK U PROJEKTIMA VJETROELEKTRANA I PARKOVA SOLARNE ENERGIJE

 Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša, prošlu godinu, a prema riječima resornog ministra Adnana Alagića, završilo je uspješno jer su ispunjene sve zadane obaveze. Obezbijeđeno je 170 000 maraka pomoći u zbrinjavanju 39 tek osnovanih porodica, dok su nedavno potpisane urbanističke dozvole firmama, koje će raditi na parkovima solarne energije u području bosanskopetrovačkog mjesta Vođenica. Ove elektrane proizvodit će električnu energiju od po 4 megavata. U pripremi su i novi ugovori…

Pored davanja saglasnosti za solarne elektrane na području Vođenice, isti projekti se pripremaju i na području Medenog polja, na površini od 5 hektara.

Prve dvije solarne elektrane radit će jedna firma iz Sarajeva dok je za Medeno polje saglasnost dobilo, ovdje registrirano preduzeće iz Banjaluke. Kako navodi ministar Alagić, kada su u pitanju alternativni izvori energije aktuelan je projekt vjetroelektrana za koji su u toku ishođenja odgovarajućih dozvola. U osnovi radi se o osam vjetrenjača pojedinačne snage od 5 megavata, a što ukupno znači 40 megavata električne energije.

Svi partneri u projektu, ozbiljni su investitori, koji ga nastoje realizirati u najkraćem roku, ističe resorni ministar, Adnan Alagić. Proizvedena energija ući će u mrežu elektrosistema Bosne i Hercegovine. Kakve će beneficije od takvih projekata imati općina poput Bosanskog Petrovca, koji ima najveći broj sunčanih dana, kazao nam je aktuelni načelnik Mahmut Jukić. On nam je okrio da su u pripremi i veći projekti na proizvodnji solarne energije, započeti prošle godine, sa Ministarstvom privrede. Općinsko vijeće dalo i je saglasnost za izdavanje koncesije.

izvor:rtvusk

Povezani članci

ZASJEDAO KOLEGIJ SKUPŠTINE USK: ZAKAZALI VANREDNU SJEDNICU DANAS SA POČETKOM U 12 SATI

Urednik Portala

Nema žrtava u požaru koji je zahvatio fabriku u Bihaću, evakuisan dio stanovništva

Urednik Portala

USK -POLJOPRIVREDNICI ZABRINUTI ZA OZIMNE KULTURE

Urednik Portala