Svijet

NJEMAČKA: Novi saobraćajni znak iznenadio vozače. Ako se pravilo prekrši, kazna 70 eura

U Stuttgartu se, među ostalim, vozači sada moraju naviknuti na novu varijantu zabrane preticanja – tamo se namjerava spriječiti da se pretiču biciklisti ili motociklisti. Odgovarajući znak, koji nije previše uobičajen, nedavno je postavljen na mjestu u ulici Böblinger Strasse, prenosi 24auto.de.

Tamo je cesta preuska da bi automobili mogli prestići bicikliste s propisanim bočnim razmakom od najmanje 1,50 metar. Propisi o cestovnom prometu to predviđaju od proljeća 2020., no ne poštuju ga svi vozači.

“Budući da vozači krivo procjenjuju situaciju, zabrana preticanja bicikala i motocikala sada je razjašnjena novim saobraćajnim znakom”, rekli su iz grada Stuttgarta.

Naravno, to nije prvi grad s takvom odlukom. U drugim gradovima poput Frankfurta i Mainza vlasti su već prije nekog vremena reagirale na zakonsku situaciju odgovarajućim novim znakom i, u principu, preticanje jednotračnih vozila s ili bez motora na uskim mjestima je zabranjeno.
No, i to je sve skuplje: prema sadašnjem katalogu kazni, preticanje s premalim bočnim razmakom prije je koštalo 30 eura, a sada je najmanje 70 eura i jedan kazneni bod u Flensburgu.

Izvor:fenix magazin

Povezani članci

UBILA KĆERKU (3) ZBOG SUNĐER BOBA- Majka tijelo djeteta spakovala u kesu za smeće, policiji se pravdala da je morala to da uradi

Urednik Portala

Guverner: Ukrajina izvršila napad u Rusiji, ima poginulih

Urednik Portala

OČEKUJE LI NAS NOVI EGZODUS S BALKANA? NJEMAČKA ŽELI PRIVUĆI 400.000 KVALIFIKOVANIH RADNIKA IZ INOZEMSTVA

Urednik Portala