Zanimljivosti

NIMALO DOBRE VIJESTI: ZEMLJA IMA MALE ŠANSE DA IZBJEGNE KLIMATSKU KATASTROFU DO 2029. GODINE

Nova naučna studija otkriva da Zemlja ima tek 33 posto šansi da izbjegne klimatsku katastrofu do 2029. godine.

Istraživači sa Univerziteta Washington izračunali su koliko je zagrijavanje zagarantovano na osnovu prošlih emisija ugljen-dioksida, metana, azot-oksida i aerosola, poput sumpora i čađi.

Rezultati studije sugerišu da do 2029. godine Zemlja ima dvije trećine šansi da barem privremeno premaši zagrijavanje od plus 1,5 stepeni Celzijusovih, čak i ako sve emisije prestanu te godine.

U Zemljinoj atmosferi trenutno je katastrofalan nivo gasa, koji nije viđen milionima godina.

U međuvremenu, do 2057. postoji dvije trećine šansi da će Zemlja barem privremeno premašiti globalno zagrijavanje od plus dva stepena Celzijusova, piše u studiji američkog univerziteta.

Naučni tim je u novom istraživanju koristio klimatski model kako bi proučio šta bi se dogodilo sa temperaturom Zemlje ako bi sve emisije iznenada prestale svake godine od 2021. do 2080.

Naučni model, u okviru studije, pokazuje da postoji 42 posto vjerovatnoće da je svijet već opredijeljen za zagrijavanje od najmanje plus 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijske temperature, čak i ako se emisije odmah zaustave.

Ta vjerovatnoća “raste” na 66 posto ako se emisije ne smanje do 2029. godine, prenose naučni portali.

Iako je zaustavljanje svih emisija koje stvaraju ljudi praktično nemoguće, istraživači kažu da je to apsolutno “najbolji scenario”.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

Šta najviše povećava potrošnju goriva tokom vožnje?

Urednik Portala

UEFA ZBOG NAZIVA PIZZE TUŽI RESTORAN,OGLASIO SE I ZAPREPAŠTENI VLASNIK

Urednik Portala

IZ KROMPIRA MOŽE IZRASTI RUŽA, A EVO I KAKO

Urednik Portala