BiH

NE ZNATE ŠTA MOŽETE UNIJETI U HRVATSKU IZ BIH? EVO ŠTA “PROLAZI” PREKO GRANICE

Nakon što su čelni ljudi Carinske uprave Hrvatske i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potpisali memorandum, kojim je predviđena razmjena podataka, kako bi se spriječile zlopotreba prilikom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama, opet se iznova nametnulo pitanje što se može legalno prenijeti preko granice bez plaćanja carine.

Građani Hrvatske i BiH, posebno oni iz pograničnih područja zabrinuli su se da više neće moći na granici tražiti povrat PDV-a, odnosno hoće li carina jedne države javiti carini druge zemlje da je naplaćen povrat PDV-a što bi otvorilo mogućnost dodatnog naplaćivanja taksi za istu robu.

“Vi kao fizička osoba imate pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih taksi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici.

Kamioni i šleperi

Sravnavati će se izvozi i uvozi roba, prije svega se misli na pošiljke u kamionima i šleperima, ono što u jednoj zemlji bude registrirano da je izašlo, mora u drugoj zemlji biti registrirano da je ušlo” pojasnio je portparol UIO BIH Ratko Kovačević za Pogled.ba.

Iako se najnovijim memorandumom za građane koji putuju u ili iz BIH ništa nije promijenilo vrijedi napomenuti što se (ne) smije nositi preko granice kako bi se izbjegle neugodnosti te u konačnici novčane kazne i prekršajne i krivične prijave.

Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje 2.200 kuna po putniku u cestovnom prijevozu odnosno 1.100 kuna za putnike mlađe od 15 godina.

Osim toga putnici bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine u RH mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje. Jedan litra alkohola s udjelom alkohola većim od 22 posto, dvije litre alkoholnih pića s udjelom alkohola 22 posto i manje. Vina se mogu unijeti četiri litra, 16 litara piva uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina. Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

Međutim, ukoliko žele platiti carinu osoba starija od 17 godina za svoje lične potrebe u RH može unijeti, 800 komada cigareta, 400 komada cigarilosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva.

Službene kontrole

Carinski službenici vrše službene kontrole proizvoda životinjskog podrijetla koji čine dio ličnog prtljaga putnika iz trećih zemalja. Tako uopće nije dopušteno unijeti u RH iz trećih zemlja meso i mlijeka te proizvoda od mesa i mlijeka.

Dopušteno je unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog porijekla kao što su med i jaja ali i do dva kilograma puževa ili žabljih krakova.

Dopušteno je unijeti dvadeset kilograma po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Za ličnu upotrebu je dopušteno unijeti u RH, hljeb, kolače, tost, keks i vafl, čokolada i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata juhe i poboljšivača okusa.

izvro:GPM

Povezani članci

Igor Dodik najavio tužbu protiv ambasadora Nelsona

Urednik Portala

U POTOČARIMA UKOPANO PRVIH 600 ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI: OVI DOGAĐAJI OBILJEŽILI SU DANAŠNJI DAN

Urednik Portala

OD PETKA TALGO VOZOM OD SARAJEVA DO PLOČA

Urednik Portala