Servisne informacije

NAKON TOPLOG VIKENDA,PORAST OBLAČNOSTI I PADAVINE U CIJELOJ ZEMLJI

Početak sljedeće sedmice donosi promjenu vremena uz kišu i snijeg.
Sa sunčanim vremenom nastavljamo i danas uz nešto više temperature nego jučer. Tako će nakon hladnog jutra uz većinom mraz, tokom dana temperatura iznositi 6 do 12°C, lokalno do 14°C. U ponedjeljak promjena vremena. Nakon pretežno sunčanog jutra, u nastavku dana postepen porast oblačnosti i padavine. Padavine se očekuju od pred kraj dana i u večernjim satima, a bit će ih u cijeloj zemlji.


U nizinama uglavnom kiša koja u noći na utorak lokalno u centralnim i istočnim dijelovima Bosne može preći u susnježicu i snijeg.
U višim, planinskim krajevima susnježica i snijeg. Do utorka ujutro padavine prestaju u većem dijelu Bosne, a tokom utorka i u ostatku zemlje uz postepeno smanjenje oblačnosti.


U srijedu prema trenutnim prognozama u većem dijelu zemlje nestabilno vrijeme uz lokalno miks pljuskove(pljuskovi kiše, ledenih zrnaca i snijega). U ponedjeljak neposredno pred promjenu vremena u većem dijelu zemlje umjeren jugo, zatim od večernjih sati dolaskom padavina vjetar u okretanju na sjeverni smjer koji će zapuhati umjeren do na udare jak. Najviše će puhati od noći na utorak i u utorak. Na zapadu Bosne i u Hercegovina umjeren do jaka, u planinskim krajevima i olujna bura. U ponedjeljak slična ili malo niža temperatura nego danas. Zatim u utorak uz pojačan sjeverac hladnije, a od srijede malo toplije. Jutra ostaju hladna, u srijedu ujutro usljed razvedravanja i slabljenja vjetra moguć nešto jači mraz,navode iz Vremenske prognoze za BiH.

STANJE NA CESTAMA

Niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice, pa vozače pozivamo na oprezniju vožnju. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Povezani članci

SERVISNE INFORMACIJE:POKUŠAJ UBOJSTVA U DABINOVCU..

Urednik Portala

SERVISNE INFORMACIJE:U sudaru poljoprivredne mašine i automobila dva lica teže povrijeđena

Urednik Portala

SERVISNE INFORMACIJE:U Gornjoj Koprivnoj došlo do fizičkog obračuna, jedno lice lakše, a drugo teže povrijeđeno

Urednik Portala