Servisne informacije

NAKON STABILNIJEG I PRETEŽNO SUNČANOG VIKENDA,POČETAK SEDMICE VEĆINOM KIŠOVIT U NIZINAMA,U VIŠIM KRAJEVIMA UZ SNJEŽNE PADAVINE

Nakon stabilnijeg i pretežno sunčanog vikenda, početak sljedeće sedmice donosi promjenu vremena uz većinom kišu u nizinama dok će u višim krajevima biti snijega.
Oslabljeni hladni front od jutarnjih sati zahvatio je naše krajeve donoseći lokalno i prolazno kišu i snijeg. U ovim trenucima nas hladni front postepeno napušta a sa sjevera dolazi do postepenog razvedravanja.
Razvedravanje ne znači da će vrijeme stabilizovati, već će do kraja dana, obzirom da pristiže još vlažnog zraka sa sjevera, razvojem oblačnosti doći do lokalne pojave pljuskova snijega ili ledenih zrnaca.

Večeras i u noći na subotu nastavlja se nestabilno vrijeme. Uz oticaj fronta okluzije koji nam se primiče sa sjevera večeras i u noći na subotu uslovit će u većini mjesta sjeveroistočne, centralne i istočne Bosne slabe do lokalno umjerene snježne padavine uz manje formiranje/povećanje snježnog pokrivača. Padavine prestaju u jutarnjim satima subote. Iza fronta okluzije vrijeme će se stabilizovati pa naš očekuje stabilniji i pretežno sunčan vikend. Sunčanije i toplije u nedjelju dok će u subotu biti nešto više oblačnosti uglavnom one visoke kroz koju se sunce može probijati. Stabilizacija vremena samo nakratko.Početkom sljedeće sedmice, odnosno od ponedjeljka poslijepodne promjena vremena uz padavine koje će zahvatiti cijelu zemlju. U nizinama većinom uz kišu, dok će u višim krajevima biti susnježice i snijega. U nedjelju i ponedjeljak do poslijepodne najtoplije uz dnevne temperature 6 do 11°C, lokalno do 14°C. U subotu nešto hladnije. U ponedjeljak pred promjenu vremena će zapuhati većinom umjeren do lokalno na udare jak jugo,navode iz Vremenske prognoze za BiH.

STANJE NA CESTAMA

Raskvašenog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na dionicama u višim predjelima, pa vozače pozivamo na oprezniju vožnju. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Sarajevo-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Kupres-Šujica, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Bihać-Bosanski Petrovac. Na putnom pravcu Kaonik-Kiseljak-Kobiljača vidljivost je smanjena zbog magle. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a izuzetak su južni krajevi zemlje gdje je kolovoz suh. Na putevima u zapadnim i jugozapadnim krajevima upozoravamo na učestale jake udare vjetra. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo dionice u višim predjelima, mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno oprezno vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Povezani članci

Zbog kvara na cjevovodu došlo je do prekida u isporuci vode za piće za naselja Ćehići, Tržac te dio MZ Šturlić.

Urednik Portala

SERVISNE INFORMACIJE : Policijska stanica Cazin evidentirala stavljanje opojnih droga u promet

Urednik Portala

U CAZINU NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA,VATROGASNA SLUŽBA GASILA POŽAR U STOVRELIMA

Urednik Portala