Regija

NAKON BLAMAŽE U HRVATSKOJ NOVI KONKURS ZA KOVANICU EURA

Četiri dana. Toliko je prošlo od svečanog i pompoznog predstavljanja hrvatske kovanice jednog eura s kunom na naličju do poništenja konkursa za istu.

Nikola Tesla i geografska Hrvatske te glagljica na ostalim kovanicama su preživjele, a HNB, koji je o ovoj odluci vijećao satima, od slične blamaže poput ove u kojoj je kuna uzeta s fotografije mimo poštivanja autorskih prava, zaštit će se traženjem izvedbenog rješenja.

U HNB-u su vijećali gotovo dva dana i odlučili da kovanica od jednog eura ipak neće izgledati kako je prvotno bilo izabrano na konkursu.

“Komisija za novac je odlučila otvoriti novi otvoreni konkurs za izbor likovnog rješenja, to znači idejnog i izvedbenog za naličje eurokovanice s motivom kune sa šahovnicom u pozadini”, kaže Ivana Jakir-Bajo.

Pravda se da između 1290 radova nisu mogli primijetiti da nešto ne štima pa zahvaljuju hrvatskoj javnosti što je uočila da nešto ne štima. Ipak – Stjepanu Pranjkoviću ostaje nagrada za dva rada na drugom mjestu.

Građane kovanica ne muči previše.

“Neka se poništava, zakaj nekome uzeti nešto ako ne dozvoljava.”

Već su krenuli i kreativni prijedlozi za novi konkurs – od pokojnog Milana Bandića, bivšeg šefa HGK-a Nadana Vidoševića, vjeverice umjesto kune ili likova iz Alan Forda.

Pravda se da između 1290 radova nisu mogli primijetiti da nešto ne štima pa zahvaljuju hrvatskoj javnosti što je uočila da nešto ne štima. Ipak – Stjepanu Pranjkoviću ostaje nagrada za dva rada na drugom mjestu.

“Prvi je evidentni plagijat, drugi izgleda isto plagijat, što da vam kažem, treći ne valja jer je treći ili možda jer je plagijat, ovo se mora ponoviti, a mi bi to sve trebali imati spremno za kovanje da se može s 1.1. koristiti”, kaže Peđa Grbin.

“Ako oni sada raspisuju novi konkurs očito je to priznanje da sam proces nije bio adekvatno pripremljen i po pravilima struke, tu je odgovornost HNB-a i Vlade”, poručuje Mostov Nikola Grmoja.

U Hrvatskom društvu dizajnera spremni su dati stručnu pomoć HNB-u, ali smatraju da se ponoviti mora cijeli konkurs. Sve ostalo je opasan presedan.

“Ako radite izvedbeno rješenje za jedan motiv što se događa s druga tri motiva i ostatkom konkursa, radi se o cjelovitom konkursu, nikada nismo do sada vidjeli da se jedna četvrtina konkursa ponavlja”, kaže Maša Milovac.

U HNB-u i te kritike odbacuju. A ko će odlučivati o novom motivu – još se ne zna.

“Kako će izgledati sadržaj nove komisije moram reći da u ovom trenutku nismo u cijelosti razmatrali, determinirano je da će biti jedna komisija”, kaže Ivana Jakir-Bajo.

Pod kojim god uslovima i ko god se prijavio na novi konkurs, u HNB-u uvjeravaju da će hrvatske eurokovanice biti iskovane na vrijeme,prenosi N1.

izvor:biznis.ba

Povezani članci

RTL HRVATSKA PRODAT ZA 50 MILIONA EURA

Urednik Portala

JEFTINIJE GORIVO, BRAŠNO, SO I ULJE, SKUPLJE CIGARETE

Urednik Portala

VELIKI POŽAR U CENTRU BEOGRADA-gori rezidencija hrvatskog veleposlanika! Biščević za RTL: ‘Srećom, nikog nije bilo unutra’

Urednik Portala