BiH Vijesti

NAKON 22 GODINE MUKOTRPNOG RADA JASMIN PRODAJE GRLA I GASI DOMAĆINSTVO: NE MOGU VIŠE DA SE PATIM!

Jasmin Palavrić, poljoprivrednik iz Kiseljaka kod Tuzle, vlasnik je domaćinstva od oko 20 grla, od čega 14 muznih krava. Ili bolje rečeno – bio je!

On je nakon 22 godine donio tešku, ali, prema svemu sudeći, neophodnu odluku, da proda sva grla i ugasi domaćinstvo.

Neće biti bolje

Moja odluka nije za jedan dan donesena. Jednostavno, nismo više u stanju to raditi. Razloga je milion i jednaki su kao i prije 15 godina. Stvarno mi je žao. Potrošio sam 20 godina života čekajući da bude bolje. A nije bolje – rekao je Palavrić.

On je jedan od rijetkih koji su uvijek afirmativno govorili o poljoprivredi, a to je činio jer je volio svoj posao i radio ga je sa zadovoljstvom.

Nisam nikome dužan, dostigao sam tehnologije koje se koriste na Zapadu, dobru proizvodnju, međutim… Posljednjih mjeseci vidim i u kontaktu s lokalnim i federalnim vlastima da to ne ide nabolje. Jednostavno, nemaju sluha i, garantiram, za mog života, koliko god ja živio, ovdje neće biti bolje u poljoprivredi. Šta ću dalje, ne znam. Sve sam činio da moja dva sina ostanu ovdje, da ne idu iz ove države – kazao nam je Palavrić.

Podsjetio je na rat u Ukrajini, ali i prethodne godine koje smo živjeli s koronavirusom.

To sve je pokazalo koliko je značajno biti u proizvodnji hrane i koliko je značajna za nas. Nama hrane nedostajati neće, sigurno. Međutim, jednostavno sam izoliran kao pojedinac u svojoj sredini – istakao je Palavrić.

Bahati odnos

Ovakve priče će u narednom periodu biti česte. Nisam dužan, nisam kreditno opterećen, imam sve tehnologije, proizvedem viškove hrane, a ne mogu funkcionirati. Ne mogu. Neću više da se patim. Neću da više uvlačim i sebe i porodicu u ovo. I neminovno je da će mnogi krenuti ovim putem – zaključio je Palavrić, piše Avaz.
Ne u ovakvim uvjetima

Čitav život sam se trudio da pokažem kako je poljoprivreda značajna, koliko je dobra kao način življenja, kao biznis, trudio se da otvorim oči ljudima, na svaki mogući način – lijepom komunikacijom s gradskom, kantonalnom i federalnom upravom. Međutim, sve to pada u vodu kada dođete i čujete njihove stavove, koji su totalno oprečni našim potrebama, našem realnom stanju – istakao je Palavrić.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

BOSNI I HERCEGOVINI DONIRANO 30 RESPIRATORA OD NATO-a I VLADE MAĐARSKE

Urednik Portala

Godina zatvora za silovanje maloljetnice u Krajini

Urednik Portala

ZA MUŠKO ŠIŠANJE POTREBNO IZDVOJITI DO 15 KM: POSKUPLJENJIMA SE PRIDRUŽILI I FRIZERI

Urednik Portala