Vijesti

Najavljeni novi kilometri koridora 5C u septembru, završetak radova za 6 godina

Ministar saobraćaja i veza Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić najavljuje da bi se kroz narednih šest godina trebao završiti koridor 5C i samim time Federacija BiH spojiti sa Evropom.

Od sredine septembra ove godine, kako je rekao u intervjuu za Večernji list, BiH će dobiti nove funkcionalne kilometre autoceste na koridoru 5C.

Radi se, naime, o dionici Tarčin – Ivan, dugoj oko sedam kilometara, koja uključuje i dvocijevni tunel Ivan, tako da će se autocestom dolaziti do Bradine nadomak Konjica.

“Početak ove poddionice je na kraju dionice Lepenica-Trčin, odmah nakon petlje Tarčin. Nakon što bude puštena u saobraćaj, putnici više neće morati koristiti staru cestu preko prevoja Ivan uključujući stari tunel Ivan na magistralnoj cesti”, kazao je Lasić.-

Lasić ističe kako je Vlada Federacije BiH uspjela u proteklom periodu odgovoriti na brojne izazove i poteškoće na koje je nailazila u radu, prije svega misleći na finansijsku stabilnost, osjetljivost na socijalne kategorije, kao i boračku populaciju.

Podsjetimo da su ranije aktivisti upozoravali da završetak koridora 5C do 2028. godine nije realan s obzirom na to da se ispred ovog plana nalaze i sudski predmeti, poput prvostepene odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

Izvor:N1

Povezani članci

Užas u BiH: Muškarac uhapšen zbog ubistva žene, policiji sve priznao

Urednik Portala

NOVI ŠOK ZA GRAĐANE: KILOGRAM PILEĆEG FILEA KOŠTA VIŠE OD 14 KM, IMA LI LOVA U MUTNOM

Urednik Portala

Dva miliona za novu magnetnu rezonancu za bolnicu u Bihaću

Urednik Portala