Sport

Nadia Nadim-Nogometna zvijezda koja je trn u oku talibanima

Nadia Nadim ,34-godišnja nogometna reprezentativka Danske rođena je u Afganistanu.Dok je još bila dijete, Nadia Nadim je izgubila oca, ubili su ga talibani. Pobjegla je iz Afganistana kad je imala 11 godina s majkom i četiri sestre.
Kako je izjavila,prije dolaska talibana imali su lijep i sretan život.
Dolaskom talibana,izgubila ja oca,koji je bio general u Afganistanskoj vojsci i život joj se iz korijena promijenio. Nisu smjeli na ulicu bez muške pratnje, televizija i radio su bili zabranjeni i ukinuti.
Majka je prodala sve što su imali, platila krijumčarima da ih odvede na sigurno. Dobile su lažne pasoše i krenule na put.
Prvo u Pakistan, zatim su preko Italije željele doći do Engleske, međutim kamion u koji su se ukrcale ih je izbacio u Danskoj. Tamo su se odmah našle u izbjegličkom kampu.
Sada ima 99 nastupa za Dansku reprezentaciju u fudbalu i već je postigla 200 golova u karijeri. Istovremeno je studirala medicinu, govori više od 11 jezika i nalazi se na Forbesovoj listi najmoćnijih žena u svijetu.Diplomirala je i zvanično postala doktor.
Njena poruka javnosti ,koja je obišla cijeli svijet,bila je da se ne zaborave žene u Afganistanu,koje trebaju zaštitu i podršku i koje nisu učinile ništa loše.

Povezani članci

Košarkaši BiH ubjedljivom pobjedom protiv Mađarske otvorili Eurobasket

Urednik Portala

Sud u Australiji ukinuo odluku da se Đokoviću oduzme viza

Urednik Portala

NEJRA BOSNIĆ PRVOG DANA DRŽAVNOG PRVENSTVA U ZENICI OBORILA BH. REKORD NA 100 METARA

Urednik Portala