BiH

NA TESTU IZ VAKCINACIJE BIH DOBILA DVOJKU

 Godina dana od početka vakcinacije protiv virusa korona u BiH navršava se sutra, a proces imunizacije je, prema mišljenju medicinara, zaslužio jedva prolaznu ocjenu dva, jer je, kako ističu, cijepljeno tek malo više od 30 odsto građana, dok su društvenim mrežama zavladali antivakseri.

Pandemija virusa korona, koja je u BiH počela prije skoro dvije godine, poremetila je sve tokove, a u naše živote unijela ono što je postalo poznato kao “nova normalnost”.

Kao jedini tračak nade da će se sve uskoro vratiti na staro stanje predstavljala je vakcina, a čekajući da u BiH stignu prve doze, veliki broj građana je na vakcinaciju odlazio u susjedne Srbiju i Hrvatsku.

Prve doze cjepiva dočekali smo početkom februara 2021. godine, kada je u Republiku Srpsku iz Rusije stiglo 2.000 doza sputnjika V.

Prvi na redu za imunizaciju bili su medicinski radnici Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), a nakon njih mogućnost vakcinacije su dobili i građani stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici.

“Primijetili smo da se ljudi vakcinišu  jednom ili dvije doze vakcine i prođe dug period, evo skoro godinu dana, a da nisu primili treću dozu”, kazao je Đajić, koji je proces vakcinacije ocijenio ocjenom dva.

Istakao je da je mali procenat vakcinisanih pacijenata na kovid odjelima UKC RS imao težu kliničku sliku, te da je surova istina da je kod nas još mali broj vakcinisanih građana.

“Imao sam povjerenje u vakcinu i smatrao sam da je to jedini lijek protiv kovida-19, a htio sam da budem i primjer ostalima”, rekao je Đajić, dodajući da je do sada primio tri doze vakcine protiv kovida-19.

Prvu vakcinu protiv virusa korona u BiH je 12. februara prošle godine primio Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, koji je u razgovoru za “Nezavisne novine” naveo da se prvi vakcinisao jer je time želio da bude primjer drugim građanima.

“Iako smo dugo čekali na vakcine, do sada je u BiH propalo oko 750.000 cjepiva, kako zbog slabe zainteresovanosti građana i kratkog roka trajanja vakcina, tako i zbog pojedinih slučajeva neadekvatnog skladištenja, koji se desio u Domu zdravlja Prijedor, kada je propalo više od 1.200 vakcina. Da ne možemo biti pretjerano zadovoljni procesom vakcinacije, te da su naši građani više vjerovali neprovjerenim vijestima s društvenih mreža, za “Nezavisne” je kazao Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, navodeći da je zapanjujuće kako je antivakserska kampanja kod nas imala veliki odjek.

“Dok je obim vakcinacije u zemljama zapadne Evrope oko 70 odsto, mi nismo još ni na 40 odsto”, naveo je Stevandić, te je imunizaciju ocjenio ocjenom 2,5.

“Napore da se nabave vakcine bih ocjenio s pet, ali narod s 2,5. Najmanje smo u Srpskoj građane zatvarali u periodu pandemije, ali nam oni nisu vratili velikim brojem vakcinisanih”, zaključio je Stevandić.

Mladen Šukalo, šef porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, kazao je da je na početku vakcinacije odziv građana bio dobar, ali da se on smanjivao kako je vrijeme prolazilo. Dodao je da građani imaju mogućnost da na više lokacija prime bilo koju od pet dostupnih vakcina protiv virusa korona, te je proces vakcinacije ocijenio ocjenom 2,5, jer, kako je naveo, građani nisu imali previše represivnih mjera, u vidu pojačanog nadzora nad primjenom epidemioloških mjera, uključujući vakcinaciju.

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, kazao je da je neophodno da imamo više od 60 odsto vakcinisanih, te da su neki dijelovi BiH, kao što je Kanton Sarajevo, već prešli 55 odsto vakcinisanih, ali da to ništa ne vrijedi ako procenat vakcinisanih nije ujednačen u cijeloj BiH.

Drljević je proces vakcinacije ocijenio sa dva, jer, kako je naveo, kao država smo slabo naručivali vakcina, a uglavnom smo ih dobijali kao donacije od drugih zemalja.

“Istovremeno je ostavljeno mnogo vremena protivnicima vakcine da zavladaju medijskim prostorima”, kazao je Drljević za “Nezavisne novine”.

Povezani članci

“Bili smo prisiljeni na ovo, bošnjačka strana je željela sačuvati status quo”

Urednik Portala

Ponovo porasle cijene goriva, litar dizela u Sarajevu 3,76 KM

Urednik Portala

STOČARI DOLAZE U KRITIČNU SITUACIJU: RASPRODAJU FARME I ODLAZE U INOSTRANSTVO

Urednik Portala