Dijaspora

NA GRANICI MU ODUZELI “PORSCHE 911 CARRERA 4S” JER NIJE PRIJAVIO LUKSUZNI SAT!!

Zajedničkim radom carine i policije na graničnom prijelazu Preševo, 9. februara 2022. spriječen je pokušaj krijumčarenja luksuznog sata ”patek filip ” čija je vrijednost procjenjena na 115.000 eura, zbog čega je zadržan i Porsche u kome je putnik pristigao na prelaz.
Ovim se ukupna vrijednost otkrivenog prekršaja popela na gotovo 300.000 eura.Ovaj nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja otkriven je kada je u prepodnevnim satima na izlaz graničnog prelaza Preševo pristigao ”Porsche” njemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao makedonski državljanin.

On je putovao u društvu jednog saputnika i obojica su na pitanje da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, odgovorili odrično. Međutim, detaljan pregled za koji su izdvojeni, demantovao je njihove tvrdnje.

Naime, i na lijevoj i na desnoj ruci vozača pronađena su dva ručna skupocjena sata, ”Patek Philippe – Nautilus Herren 5980/1R” i ”Rolex GMT Master II 40mm” za koje putnik nije posjedovao nikakvu prateću dokumentaciju, iako je riječ o robi velike vrijednosti.


Kako je propustio da robu prijavi na ulasku u Republiku Srbiju, ručni sat marke ”patek filip” čija je vrijednost procjenjena na iznos od 115.000 eura privremeno je zadržan, a kako vrijednost robe prelazi jednu trećinu vrijednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe, privremeno je oduzet i automobil ”Porsche 911 Carrera 4S”.
Nakon sudskog postupka koji se vodio po ubrzanoj proceduri pošto se radi o stranom državljaninu, prekršajni sud u Preševu je donio prvostepenu presudu kojom je izrečena novčana kazna od 1.500 eura i zaštitna mjera oduzimanja robe (ručnog sata ”patek filip” i prevoznog sredstva ”Porsche 911 karera”).Ukoliko ni poslije žalbenog postupka, odluka suda ne bude preinačena, i sat i automobil zaplijenjeni u prekršaju bit će izloženi javnoj prodaji u Carinarnici Niš, navodi Carina.rs.

izvor:GP Maljevac

Povezani članci

Požar u Sloveniji gasi 1.000 vatrogasaca: “Situacija je haotična”

Urednik Portala

Edukacija za bh. građane u dijaspori: Elektronska prijava birača van BiH

Urednik Portala

U protekla tri mjeseca iz BiH udaljeno 250 stranih državljana

Urednik Portala