Unsko-sanski kanton

Mujo Koričić, komesar policije USK za “Avaz”: Zbog krize, operativnost policije USK smanjena za 30 posto

USK je u finansijskoj blokadi, bez usvojenog budžeta i odluke o privremenom finansiranju i sa blokiranim svim transakcijama iz budžeta, pa je jedno od pitanja koje su predstavnici Sindikata policije uputili poslanicima – hoće li policajci biti dovedeni u situaciju da na intervencije idu pješice. Komesar policije USK Mujo Koričić u razgovoru za „Avaz“ kaže da MUP još nije u toj fazi, ali da se operativnost policije smanjuje.

30 ruku

– Smanjuje se operativnost policije u pogledu javnih nabavki, korištenja materijalno – tehničkih sredstava, isteka registracije vozila nakon čega ih morate parkirati. Posebno je pitanje što su ugrožena i egzistencijalna prava uposlenika, jer svako ima porodicu, obaveze, kredite … – kazao nam je Koričić.

U februaru su istekli rokovi važenja registracije za 20 vozila u MUP-u, pa Koričić navodi da je operativnost policijskih organa u ovom kantonu do danas smanjena za oko 30 posto.

– To je stanje u ovom momentu. Zato se nadam da će se to konačno uvažiti, jer ovo je sada opći interes. To je moje lično mišljenje. Svi su oni u predizbornim kampanjama govorili da će raditi za opći interes, a ako nije opći interes da policijski službenici i zdravstveni radnici dobiju plate, da možemo registrovati službena vozila i biti servis građanima, onda ne znam šta je. Tu ne trebamo govoriti o 16, već o 30 ruku u Skupštini, svih 30 ruku bi trebalo biti gore – ističe Koričić.

Odlazak policajaca

Dodatni problem u redovima policije USK su svakodnevne dileme o odlasku u zapadnoevropske zemlje. Prošle godine na sporazumni raskid radnog odnosa odlučilo se desetak policijskih službenika.

– To je starosna dob od 23 do 30 godina. Svi odoše u Njemačku ili Austriju. Jedan pripadnik specijalne jedinice obučen je za rukovanje oružjem, borilačkim vještinama, ima specijalističke kurseve – ronjenje, speleologija, alpinizam, KDZ, informatički je pismen, govori njemački ili engleski jezik. To je gotov „proizvod“, koji će tamo biti zaštitar u agenciji, banci, trgovačkom centru, neki se prijavljuju za obezbjeđenje ambasada. On će tamo raditi za 1.800 – 2.300 eura, kako se ko snađe, a ovdje je na 590 KM osnovne plate – pojašnjava komesar policije USK, Mujo Koričić.

On očekuje da policija dobije tretman kakav zaslužuje, jer ona je ključ javne sigurnosti, a uvjeren je da će kao i svi prethodni i trenutni problemi biti prevaziđeni.   

izvor:avaz.ba

Povezani članci

Grad Cazin, BURT i Udruženje avanturističkih sportova Avantura Cazin započeli pripreme za Cazinski maraton koji se održava 7. augusta

Urednik Portala

Massimo Valentino posjetio Ostrožac- u ratu pomagao djeci pri liječenju

Urednik Portala

NEKA IH STIGNE SVAKA MOJA SUZA: NAKON SMRTI PORODILJE AZRE I NJENE BEBE, OGLASILE SE BROJNE MAJKE KOJE SU PROŠLE GOLGOTU U BOLNICI

Urednik Portala