BiH

Migranti iz Pakistana pokušali prodavati djecu iz centra u Blažuju. Uhapšeni su!!!

Policijski službenici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH su, zajedno s Jedinicom za podršku i kontrolu Istok i Službom za poslove sa strancima, došli do saznanja da je više osoba, državljana Pakistana, na štetu drugih maloljetnih osoba koje se nalaze u prihvatnom centru u Blažuju, počinilo kazneno djelo “Međunarodna trgovina ljudima”, seksualnom eksploatacijom, o čemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Postupajući pod nadzorom tužitelja Tužilaštva BiH, policijski službenici Granične policije BiH i službenici Službe za poslove sa strancima – TC Sarajevo, su 26. januara u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i izvršili privođenje dvije osobe, državljani Pakistana, iz reda migrantske populacije, do službenih prostorija Granične policije BiH, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela međunarodne trgovina ljudima.

Nakon završetka planiranih mjera i radnji, privedene osobe će biti stavljene pod nadzor u imigracijski centar, do druge odluke postupajućeg tužitelja Tužilaštva BiH.

Istog dana, pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve kaznenog djela “Trgovina ljudima”, koje će biti smještene u sigurnu kuću do okončanja postupka.

Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju pripadnika Granične policije, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima te naglasio kako je ova agencija uz sve probleme s kojima se svakodnevno susreće, u nedostatku ljudskih resursa i borbe protiv nezakonitih migracija, prva koja je identificirala prve krijumčare među migrantskom populacijom.

“Aktivnostima kojima je otkrila i trgovce ljudima među migrantskom populacijom, još jednom je iskazana jasna opredijeljenost Granične policije BiH u borbi protiv svih oblika kriminala”, poručio je Galić.

izvor:raport.ba

Povezani članci

BOLNA LEKCIJA: ČINIMO LI DOVOLJNO DA ZAŠTITIMO LJUDSKE ŽIVOTE NA RIJEKAMA?

Urednik Portala

USKORO ODLUKA: PDV NA NAMIRNICE I LIJEKOVE 5, A NA ALKOHOL I LUKSUZNE PROIZVODE 22 POSTO

Urednik Portala

DANAS SUNČANO, PORAST NAOBLAKE U DRUGOM DIJELU DANA: EVO KADA NAM OPET STIŽE KIŠA

Urednik Portala