Cazin

Memaga Dolić nas treba: Za transplataciju bubrega potrebno još oko 25.000,00 eura

Memaga Dolić. Dovoljno je da kažemo njegovo ime i prezime da znate o kome i kakvom čovjeku se radi jer ko ne zna Memagu sa Skokova… Neko će reći poljoprivrednik iz Cazina. Drugi, pak, da je nekadašnji matičar ranije penzionisan zbog narušenog zdravlja. 51-godišnji veseljak. Humanista. Udovac, koji je bez voljene supruge ostao prije nekoliko godina, nakon što se lavovski borila protiv tumora i, nažalost, izgubila najvažniju bitku. Otac dvoje djece. Sin. Brat. Prijatelj. Životni borac. I niko od njih ne bi pogriješio.

Dugo traje njegova borba za normalan život, ali on nakon svakog pada ustaje jači i odlučniji da živi u pravom smislu te riječi. Nakon prerane smrti supruge, preživio je tri moždana udara, dvaput imao čir na želucu, ali nikad nije odustao. Godine 2020. za njega počinju veći zdravstveni problemi, doktori otkrivaju da ima probleme sa bubrezima te odlasci na dijalizu postaju sastavni dio njegove svakodnevnice. Ubrzo saznaje da mora na transplataciju bubrega, dobija predračun iz poznate turske bolnice Memorial i shvata da će po prvi put u životu umjesto da pruža pomoć, morati istu zatražiti od svojih prijatelja. A njih je, uvjerili smo se po pokretanju akcije u aprilu 2021. godine, čitava armija.

Potreban iznos od 85.000 € je prikupljen u rekordnom vremenu, čak se javio i potencijalni donor. Činilo se da će do nove godine sve biti riješeno i da će Memaga napokon ozdraviti. Nažalost, sudbina je imala drugi plan, situacija se zakomplicirala. Prije transplatacije bubrega morao je prvo odraditi pregled koronografije sa ugrađivanjem stenta. Bile su potrebne dvije operacije kako bi izvadio oba bubrega, koji ionako nisu funkcionisali, a stvarali su opasnost da dođe do odbacivanja novog zbog cista koje su otkrili u njima. Samo jedan od tih operativnih zahvata koštao je 10.000 eura. Gdje su troškovi karata, boravka, lijekova, dijalize koja se u Turskoj također plaća… Nakon dugih i skupih ispitivanja, nijedan od četiri potencijalna donora, iako su imali potrebnu krvu grupu 0+, nije bio odgovarajući. 

Iako duševno pun, Memaga je danas finansijski istrošen. Potrošeno je oko 56.100,00 eura (+ konverzija KM/turska lira cca 15.000,00 KM). Uz novac koji trenutno ima na računima, da bi se liječenje uspješno privelo kraju, pored sredstava koja trenutno ima na računu, biće potrebno još oko 25.000,00 eura. Još jednom je ovaj čovjek, omiljen u svom Cazinu, primoran zatražiti pomoć dobrih ljudi, a njih je, vjerujemo, mnogo. 

Memaga trenutno nema nijednog bubrega, u potrazi je za donorom, a doktori u Turskoj su rekli da bi transplatacija trebala biti obavljena što prije. Zato je došlo vrijeme da i na početku ove nove 2022. godine učinimo dobro djelo, pomognemo kako i koliko možemo. Vrijeme je ključno, iskreno se nadamo da će novac uskoro biti prikupljen te da će problem sa donorom biti riješen. Za sada, pomozimo mu da riješi financijski dio – jer mi to možemo, zajedno!

Svoje donacije možete uplatiti na brojeve žiro računa koje ćete pronaći u prilogu.

– “Hvala vam za sve do sada i ubuduće, vi ste moja snaga za dalju borbu. S vama je sve lakše”, poručuje naš cazinski borac.

Izvor:Mojcazin.ba

Povezani članci

BUBAMARA SAZNALA PROTIVNIKA U 1/4 FINALA KUPA BIH-U CAZINU GOSTUJE PREMIJERLIGAŠ

Urednik Portala

Otežan saobraćaj zbog novih snježnih padavina

Urednik Portala

PLANINARSKO DRUŠTVO “KRAJINA”-TRADICIONALNI USPON NA VELIKI VRAN

Urednik Portala