Politika Regija

Mehmedović pozvao EU: Zaustavite “nove miloševiće 2.0”, prave haos u regionu

Državni poslanik Šemsudin Mehmedović pozvao je Evropsku uniju da zaustavi političare koji idu ka tome da budu novi miloševići na Balkanu.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Vučić i Orban prave haos u regionu i demonstriraju Miloševićeve modele koje je igrao sa Karadžićem i Krajišnikom. Orban koristi Vučćića, Vučić Dodika a EU bez efikasne reakcije.

Novac poireskih obveznika EU koristi se kako bi se faainansirali Miloševići 2.0… To je izvor ključnih problema. Bosna se razbija EU novcem za Vučićev režim.

Ovo je tek početak – Orban i Vučić napravili su model kojim mogu ucjenjivati EU destabilizacijom susjedstva na njenim granicama. EU, sada više nego ikad, mora insistirati da sankcijama i istragama Orban-Dodik – Vučićevih aranžmana.
Dokle će poreski obveznici EU finansirati sredstva za Vučićevu Srbiju koja demonstrira da može zapaliti bure baruta kad god poželi, Vučić je pokazao moć da sa Orbanom može na granicama EU izazvati skoro isto što i Dodik u BiH: to je bio mali državni udar Orbana i Vučića u EU.
Vučić je pokazao Briselu da savezi pojedinih članica EU sa “ruskim partnerima” mogu EU dovesti u poziciju”slabog” igrača u vanjskoj i sigurnosnoj politici čak i na sopstvenim granicama. Nalogom Dodiku da se vrati u “institucije” Vučić je spašavao Varhelyija od sve ozbiljnijih reakcija iz EU.

Mađarska i Srbija su po Miloševićevoj matrici pokazali ko se pita u RS i Srbiji – ugasili su fitilj koji su prethodno sami zapalili. To je politika ucjene i zaplaašivanja EU. Ako licemjerno Varhelyijevo gašenje fitilja kojeg je sam zapalio prodje bez ozbiljnog odgovora Brisela, onda nas čekaju vrlo teški dani. Varhelyi je tek jučer (petak, 14.1.) našao shodno nešto smislenije reagovati na brojne medijske optužbe da je sa Dodikom dogovarao državni udar i udar na ustavno-pravni poredak BiH.

Obzirom da njegov dojučerašnji izostanak smislenije reakcije na učešće u državnom udaru u BiH, smatrano je da je “Madjarska sa Srbijom i RS” u vodstvu u igri na terenu.

Odjednom na reakcije 30 poslanika u EU parlamentu i otkrića fotografije na kojoj je sa mapom koja prikazuje nezavisni Brčko Distrikt koji je ponovo pripojen Republici Srpskoj, Varhelyi gasi fitilj.

Ostaje pitanje da li je Vučiću obećano od Madjarske da neće biti pokrenute tužbe Dodika za korupciju, kriminal i posljednje političke poteze. Sve se ozbiljnije radi i na istrazi Stalnog međunarodnog krivičnog suda, po prijavi protiv Vučića, za namjere ponavljanja genocida u Bosni! Ipak se on zabrinuo za vlastitu budućnost a ne za Srbiju ili RS”.

Izvor:raport.ba

Povezani članci

Cijene aranžmana u Crnoj Gori neće se dopasti turistima

Urednik Portala

SAHRANJEN MATEJ, ISPRAĆEN BIJELIM CVIJEĆEM I OVOM OLIVEROVOM PJESMOM: VOLI TE UČITELJICA

Urednik Portala

Vučić Dodiku rekao da se vrate u institucije BiH, obećao mu i novac

Urednik Portala