zabava Zanimljivosti

Mačja metvica: Šta je tačno ova biljka i zašto zbog nje one – naprosto polude?

Mačja metvica (gorska metvica, mačja trava, mačje zelje) je biljka iz roda Nepeta, koja cvjeta od kasnog proljeća do početka jeseni. Ima srcolike listove, oblih rubova i sitne cvjetove. Uzgaja se još od antičkog doba, a danas se može pronaći kako raste u svim dijelovima svijeta, pored putova, na zapuštenim mjestima ili u šumama.

Njena posebnost leži u mirisu koji privlači spolno zrele mačke, a koji mijenja njihovo ponašanje.

Kako djeluje mačja metvica?
Ova biljka sadrži eterična ulja, kiseline, alkaloide te melanine i tanine. Mačja metvica se, kao što samo ime kaže, koristi za mačke. Neke mačke će tako odmah nakon što pomiriše mačju metvicu postati jako umiljate, trljat će se uz biljku ili suhe listove i jesti ih, neke će se smiriti, presti i valjati se, dok će neke, s druge strane početi trčati posvuda i postat će agresivne te se krenuti igrati.

Osim na domaće mačke, ovaj miris djeluje i na divlje mačke kao što su ris, puma ili leopard. Tajna je u ulju koje se nalazi u listovima, sjemenkama i stabljikama, a potrebno je da mačka pomiriši nešto od navedenoga i da promijeni ponašanje. Ipak, ovo će trajati samo oko deset minuta, a isto djelovanje se može ponoviti tek za dva sata. Mačja metvica neće djelovati na sve mačke.

Osim u obliku suhih ili tek ubranih listova, mačja metvica se često stavlja i u razne igračke za mačke, a dolazi i u obliku spreja. Mačja metvica je potpuno sigurna za mačke svih vrsta.

Za što se sve koristi mačja metvica?
Mačja metvica može biti učinkovit alat za treniranje mačke. Na primjer, uz pomoć nje se mačka može opustiti i prestati grebati namještaj ili može pomoći mačkama da se naviknu na novi prostor.

Manje poznata upotreba mačje metvice je ta da se koristi kao repelent za komarce i muhe, a listovi se koriste kao začin te za izradu čaja i tinktura. Čaj djeluje kao lijek za različite bolove, prehlade i povišenu temperaturu te smiruje nervozu i anksioznost. U 60-tim godinama mačja metvica se pušila i bila je zamjena za marihuanu te u tom slučaju ima umirujuće i halucinogeno djelovanja.

Gdje kupiti mačju metvicu?
Mačja metvica može se pronaći u svim trgovinama za kućne ljubimce i to u obliku sušenih listića, spreja ili igračaka koje sadrže mačju metvicu. Na pakiranju proizvoda mora pisati kako sadrži catnip ili ketnip, što je ujedno i drugi naziv za mačju metvicu.

Zaključak
Dakle, mačja metvica je najpoznatija po svojem djelovanju na mnogima omiljene kućne ljubimce – mačke. Tako će kod nekih mačaka izazvati smirenost i umiljatost, dok kod drugih može izazvati agresivno igranje.

Osim toga, ova biljka kada se uzima u obliku čaja ima i neka ljekovita djelovanja za čovjeka.

Povezani članci

MALA ZEMLJA U KOJOJ LJUDI ŽIVE KAO BUBREG U LOJU, A MOŽETE JE OBIĆI ZA JEDAN DAN

Urednik Portala

PRIJE 30 GODINA USVOJENA ZASTAVA REPUBLIKE BIH SA LJILJANIMA: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO 4. MAJA

Urednik Portala

UMRLA BRITANSKA KRALJICA, MAJKA ELIZABETHA: OVO SU DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI DANAŠNJI DAN

Urednik Portala