Turizam

Ljepote Bosne i Hercegovine-livanjski divlji konji

Na oko 936 m.n.v otprilike 800 konja živi na visoravni Krug (Kruzi) na jugozapadnoj strani planine Cincar 2000m.n.v. Oni su tu pronašli svoj dom nakon štu su ih vlasnici napustili krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, nakon što je uvedena mehanizacija u poljoprivredu.

Niko nije vjerovao da će ovi konji preživjeti u nemilosrdnim vremenskim uslovima kakvi vladaju ovdje na velikoj nadmorskoj visini, ali naučili su da se sami snalaze, kopajući ispod snijega traže hranu i so.

U grupe odlaze prema brežuljcima kada osjete jake vjetrove, gdje vjetar odnese snijeg i tako dodju do trave.
Često siđu zimi i na glavne puteve jer ih privlači so, koja se zimi koristi za posipanje radi snijega, a o njima najviše brinu članovi planinarsko-ekološkog društva Borova Glava.

Ljeti u toplim i sušnim danima im je najteže doći do vode. Konji tada osjete kada u blizini pada kiša, i tada je impresivno posmatrati kada stotine njih velikom brzom galopiraju i okupljaju se na jednom mjestu, tražeći osvježenje.

Kroz mnoge generacije su postali neovisni od ljudi, žive u grupama/krdima, imaju svoju hijerarhiju koju izuzetno poštuju, vodja ostale konje usmjerava kuda da idu, a one koji iznemognu od hoda, ne ostavlja same.Ako krdo ima dobrog vodju vuk neće lako prići krdu konja i napasti mlade.

Izvor:ljepote Bosne i Hercegovine

Povezani članci

Partizansko spomen-groblje u Mostaru potpuno devastirano: Razbijeno svih 700 ploča (FOTO)

Urednik Portala

KULTURA I TURIZAM U JEDNOM SPOMENIKU – STARI GRAD ‘OSTROŽAC’ PREPOZNATLJIVA I ZAHVALNA ‘BAŠTA KULTURNIH DOGAĐAJA’

Urednik Portala

Počinje 28. Sarajevo Film Festival: Publiku čeka kvalitetan program i uživanje

Urednik Portala