Cazin Kultura Turizam

KULTURA I TURIZAM U JEDNOM SPOMENIKU – STARI GRAD ‘OSTROŽAC’ PREPOZNATLJIVA I ZAHVALNA ‘BAŠTA KULTURNIH DOGAĐAJA’

Prošla 2021. godina u radu JU „Kulturni centar“ Cazin ocijenjena je veoma uspješnom. Dobrom organizacijom brojnih kulturnih događaja poput koncerata, promocija knjiga i izložbi u drugoj pandemijskoj godini vraćena je publika. Posebna pažnja posvećena je zaštiti i očuvanju te promociji kulturno-historijskih spomenika, što je rezultiralo rekordnom posjetom turista starom gradu ‘Ostrožac’…

Kontinuirano ulaganje u obnovu Starog grada ‘Ostrožac’, uvođenje novih sadržaja, dobro osmišljena i provedena promotivna kampanja rezultirala je rekordnom posjetom. Ovaj jedinstveni spomenik kulture u minuloj 2021. godini posjetilo je više od 10.000 domaćih i inozemnih turista. Sve je to kako smo mogli čuti od Ermina Beganovića, direktora Kulturnog centra u Cazinu rezultat planiranja i organizacije različitih događaja što je dobro primljeno kod gostiju zbog raznovrsnosti i drugačijeg prisztupa od uobičajenih.  

Grad Cazin prepoznao je važnost investiranja u razvoj kulturnog turizma koji u Evropi ima trend rasta i čiji udio u ukupnom međunarodnom turizmu iznosi 40%. Tako će se i u ovoj godini nastaviti s ulaganjem u sanaciju i rekonstrukciju Starog grada ‘Ostrožac’. Planirana je sanacija osmanskog i srednjovjekovnog dijela, a izrađen je glavni izvedbeni projekt hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu Lothara Berksa. Ove projekte ‘Kulturni centa’ Cazin aplicirat će prema bh. i inozemnih fondovima za podršku razvoju kulture.

Cazin Ostrožac

izvor:rtvusk
foto:20-minuta.ba

Povezani članci

Servisne informacije:Dva požara u Cazinu,nasilje u porodici..

Urednik Portala

VELIKI TURNIR U PIKADU, TURNIR SE ODRŽAVA U MOTEL & RESTAURANT ALADIN-GORNJA KOPRIVNA CAZIN

Urednik Portala

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U TATARIMA – CAZIN

Urednik Portala