Lifestyle

Kućni posao doprinosi pamćenju kod starijih osoba

Kućni posao

Nedavna studija je došla do rezultata da kućni posao može doprinijeti boljem pamćenju te pažnji kod starijih osoba.

Studija, objavljena u časopisu BMJ Open, je obuhvatila 489 odraslih osoba iz grada Yishun-a, u Singapuru. Bili su raspoređeni u dvije grupe: „mlađa“ grupa s osoboma od 21 do 64 godine, te „starija“ grupa za one od 65 do 90 godina.

Tim je testirao nivoe fizičke aktivnosti učesnika na taj način što su morali dovršiti jednostavne zadatke poput hodanja, ili naglog ustajanja iz sjedeće pozicije. Odradili su testove kognitivnih funkcija kako bi procijenili memoriju te raspon pažnje.

Učesnici su također pitani o njihovim kućnim poslovima, uključujući intenzitet te učestalost istih. „Lagani“ kućni poslovi su uključivali zadatke poput pranja suđa, brisanja prašine te spremanja kreveta, dok su aktivnosti poput mijenjanja posteljine, usisavanja i brisanja podova definirane kao „teški“ kućni poslovi.

Rezultati su pokazali da je obavljanje teških kućnih poslova povezano s većom mentalnom i fizičkom sposobnošću kod starije grupe.

Kod osoba koje su uradile više teških kućanskih poslova, kognitivni rezultati su bili 8% viši od onih koji su uradili manje istih poslova, te rezultati pažnje su iznosili 14% više.

Osobe koje su uradile više lakših kućnih poslova, imali su bolju memoriju.

Što se tiče mlađe grupe, nije bilo razlike kod mentalnih niti fizičkih rezultata, bez obzira na to koliko su uradili poslova.

Naučnici smatraju da je mlađa grupu u prosjeku imala pet godina više obrazovanja te zbog toga nije bilo nikakvih promjena, jer je više obrazovanje povezano s višom mentalnom hitrošću te sporijim kognitivnim padom.

IZVOR: Chiara Leone-Ganado

Povezani članci

PET NAČINA POMOĆU KOJIH MOŽETE SMANJITI SVOJE MJESEČNE TROŠKOVE U DOMAĆINSTVU

Urednik Portala

Smršajte uz pomoć crne kafe

Urednik Portala

UZ POMOĆ DVA JEDNOSTAVNA SASTOJKA VRATITE SVJEŽINU SVOJIM PEŠKIRIMA

Urednik Portala