Korona Virus Svijet

KORONA VIRUS I ŽIVOTNA SREDINA-GLOBALNI ODGOVOR NA KOVID-19 STVARA VELIKE KOLIČINE OTPADA-SZO

Prvih osam milijardi vakcina datih širom svijeta stvorilo je 48.000 tona otpada samo od špriceva…

Količina otpada koju stvara pandemija kovida-19 predstavlja prijetnju po životnu sredinu i zdravlje ljudi, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iz agencije su naveli da korišćena medicinska oprema kao što su igle, predstavlja opasnost po zdravlje, dok povećanje plastičnog otpada opterećuje sisteme koji upravljaju otpadom.

SZO je u izvještaju pozvala proizvođače da koriste više biorazgradivih materijala i ekološki prihvatljivu ambalažu.

Takođe je rečeno da je „preko potrebno” da se reformiše način na koji se otpad odlaže na globalnom nivou.

Materijali koji se odbacuju podrazumjevaju zaštitnu odjeću, špriceve, rukavice, maske za lice i komplete za testiranje.

„Apsolutno je od vitalnog značaja da se zdravstvenim radnicima obezbjedi odgovarajuća lična zaštitna oprema”, rekao je direktor SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan po objavljivanju izvještaja.

„Ali je i od vitalnog značaja osigurati njeno bezbjedno korišćenje bez uticaja na okolinu.”

izvještaju agencije objavljenom na 71 stranici, utvrđeno je da je veći dio od 1,5 milijardi medicinskih predmeta koje su Ujedinjene nacije distribuirale u prvim mjesecima pandemije završila kao smeće, što je jednako težini 262.000 džambo džet aviona.

Ukupno gledano, među otpadom je bilo najviše rukavica za jednokratnu upotrebu, više od bilo kog drugog artikla nabavljenog kroz sistem UN, navodi se u izvještaju.

SZO smjernice ne preporučuju da zdravstveni radnici moraju da nose rukavice dok daju vakcinu protiv kovida-19, uprkos tome što je to uobičajena praksa na mnogim mjestima.

U jednoj citiranoj studiji iz izvještaja, procijenjeno je da je 3,4 milijarde maski za jednokratnu upotrebu bacano svakog dana 2020. širom svijeta.

Pošto je većina maski napravljena od plastike, otpad može da zagadi i zemlju i vodu, posebno u zemljama sa manje razvijenim sistemima za upravljanje otpadom.

SZO je takođe utvrdila da više od polovine zdravstvenih ustanova u siromašnijim zemljama nije u stanju da se bezbjedno nosi sa otpadom.

Prvih osam milijardi vakcina protiv kovida-19 datih na globalnom nivou stvorilo je 144.000 tona otpada – prvenstveno u obliku špriceva i igala, koji mogu da dovedu povrede zdravstvenih radnika ako se ne odlažu pažljivo.

U izvještaju su također istaknuti kreativni načini za održivu, ponovnu upotrebu medicinskog otpada.

U jednom australijskom primjeru, istraživači su koristili odbačene maske za lice kao materijal za izgradnju puteva tako što su ih usitnjavali i sušili na visokim temperaturama.

izvor:bbc news

Povezani članci

EU usvojio i šesti paket sankcija protiv Rusije, dodatno otežan izvoz nafte

Urednik Portala

Live/ Pratite uživo noć odluke za Novaka Đokovića: Suđenje je počelo

Urednik Portala

Ko je general koji preuzima rusku vojsku u Ukrajini?

Urednik Portala