Magazin

“Kako se u Bosni dijeli imovina” – tekst Razije Raze

Razija Razo

Pročitajte tekst Razije Raze, Cazinjanke koja je svojim tekstovima te pozitivnim stavom privukla veliku masu ljudi.

KAKO SE U BOSNI DIJELI IMOVINA

Živimo u zemlji u kojoj se prilikom podjele imovine, obično nakon smrti roditelja, postavlja samo jedno pitanja: Kome će sad pripasti zemlja?

U svemu tome najžalosnije je kad se sastanu braća i sestre, i umjesto da se dogovore, oni “zarate”. Tom prilikom ne izostavljaju da patetično spomenu koga je babo više volio, kome je rekao, kome obećao, a kome bezbeli preveo 1/1…

Nažalost, djecu do ovakve situacije dovedu roditelji. Greška je roditelja što na vrijeme ne riješe imovinu i podijele između djece po zakonu i Božijoj pravdi.

Tako često roditelji presele, a djeca u haos usele. Negdje djeca čak ne sačekaju ni da babu u mezar stave, na dženazi cirkus prave. Obično se braća laskavo obrate sestrama: “Seko, znam ja da ćeš ti to meni sve dati, šta će tebi, ti si udana, ja sam muško, imam djecu…”

A sestre dolaze u dilemu da li bratu ostaviti nasljedstvo i biti i dalje u dobrim odnosima s njima ili uzeti svoj dio na koji ima pravo pred ljudima i Bogom i da joj brat zahatori i s njom ne priča čitav život? Hmm… Šta uraditi? Pitate se?

Zašto se pitate ili bilo koga druga pitate kad odgovor u časnom Kur’anu imate?!

“Ako neko umre, i ne bude imao djeteta, a ima sestru, njoj polovina njegove ostavštine, a i on će naslijediti nju ako ona ne bude imala dijete; ako su dvije, njima dvije trećine njegove ostavštine. A ako su oni braća i sestre, onda će muškarcu pristati dio jednak koliko dvjema ženskima.” (En-Nisa, 176.)

U ovom časnom ajetu jasno piše da žena ima pravo na svoj dio. I piše koliki je to dio!

Nigdje se ne spominje da se sestra treba odreći nasljedstva u korist brata kako bi je on volio…

Međutim, najčešće sestra popusti pred ovim pritiskom, pa onda plače i kaje se cijelog života…Kako bi izbjegla ove mučne situacije, sestra na samom početku treba da zauzme odlučan stav i da kaže:
“Izvini, braco, ali ja svoj dio uzimam bez grižnje savjesti, čista pred Bogom. Moj babo mi je dao, hvala mu. A ti ima da to poštuješ. Voli me u ime Allaha kao sestru, a ne iz interesa.” Tačka.

Potpuno je druga stvar ako sestra želi dati bratu svoj dio, i u tome nema nikakve smetnje. I to je njeno pravo kao što je njeno pravo da zadrži svoje nasljedstvo. Dakle, riječ je o pravu žene na njen dio. Niko ti to pravo, sestro, ne može niti smije uskratiti. Niko! Uzmi svoj dio, čista srca i reci: elhamdulillah – hvala Allahu, koji je svojom riječju zaštitio ženu muslimanku.

  • Razija Razo

Povezani članci

SEVERINA UKLONILA SPOT ZA PJESMU KOJI PRIKAZUJE NJENO VJENČANJE SA IGOROM KOJIĆEM

Urednik Portala

Golf je bio itekako obožavan na prostorima bivše Jugoslavije: Evo kako se osamdesetih pisalo o legendarnom automobilu

Urednik Portala

KRISTINA IMA 24 GODINE I 22 DJECE – Udala se za MILIJARDERA, dnevno troši 20 paketa PELENA, a evo koliko još potomaka planiraju

Urednik Portala