Ljepota i zdravlje Zanimljivosti

KAD ČUJETE ČEMU SLUŽI KORA CRVENOG LUKA, VIŠE NIKAD JE NEĆETE BACITI

Nutricionisti upozoravaju da one dijelove povrća i povrća koji su najzdraviji bacamo u smeće i zaista možemo da ih iskoristimo.

Tako bacamo koru crvenog luka, koru pomorandže i lubenicu. Stručnjaci tvrde da kora luka sadrži kvercetin, biljni pigment koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju začepljenja arterija, prenio je High50.

Također ima antiinflamatorni efekat. Naravno, koru crvenog luka nećemo jesti sirovu, ali možete je dodati u supe i čorbe tokom kuhanja. Izvadite ga prije serviranja.

Listovi brokolija takođe će se najčešće bacati. Ali to je prava šteta jer su puni vitamina A i C. Nisu jestivi samo cvijetni, zeleni dijelovi, već cela biljka. Listove možete kuhati kao kupus i jesti stabljiku kao hrskavu, zdravu užinu.

Listovi celera se takođe često zanemaruju i bacaju, iako sadrže i do pet puta više magnezijuma i kalcijuma od korijena koji tako često jedemo. Listovi takođe sadrže vitamin C i moćne antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv raka, srčanih bolesti, pa čak i starenja.

Skoro uvijek bacamo koru od pomorandže i dinju. Ali ovi dijelovi se mogu koristiti i sa ostatkom voća, posebno ako pravite sok od svježeg voća. Kora lubenice i dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja poboljšava cirkulaciju. Kora pomorandže je puna vlakana, flavonoida i vitamina.

Stabljika blitve se često odreže i baci, ali je odlična za jelo i sadrži glutamin, antioksidante i fenolna jedinjenja. Same stabljike blitve mogu se kuhati kao špargle.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

U kojoj evropskoj zemlji najviše mladih živi sa roditeljima?

Urednik Portala

EVO ZA KOLIKO SU PRODATE RUKAVICE VLADIMIRA KLIČKA NA AUKCIJI ZA POMOĆ UKRAJINCIMA

Urednik Portala

Koliko daleko od lokacije pada atomske bombe trebate biti da biste preživjeli udar?

Urednik Portala