BiH Vijesti

IZVOZ ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ BIH MOGAO BI PREMAŠITI MILIJARDU KM

Izvozom električne energije Bosna i Hercegovina bi mogla zaraditi znatno više ove godine.

Prema podacima Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine za izvoz električne energiju u periodu od januara do maja zaradili smo 624,2 miliona maraka, što je više za 85,5 posto nego prošle godine u istom periodu.

IZVOZ U MAJU 129,3 MILIONA KM

Kada je kriza s energentima vjerovatno bila najveća, BiH je u maju izvoz električne energije naplatila 129,3 miliona maraka a ukoliko se ovaj tempo nastavi za cijelu godinu će biti premašen iznos od milijardu KM.

Visoku vrijednost izvoza podigle su berzanske cijene “energetskog zlata” koje su u porastu od septembra prošle godine usljed globalne krize, a dodatno su pojačane ukrajinsko-ruskim ratom.

VELIKA POTRAŽNJA

Za električnom energijom u cijeloj Evropi vlada velika potražnja, a Bosna i Hercegovina je poznata kao neto izvoznik jer ima proizvodnju koja značajno nadmašuje domaće potrebe. BiH je, uz Bugarsku, jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima suficit u bilansu električne energije.

Bilansni suficit je prošle godine iznosio oko 4.900 gigavat časova od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom u BiH ima 16 pravnih subjekata.

I UVOZIMO

Osim što izvozi, BiH u manjem obimu i uvozi električnu energiju, a za pet mjeseci ove godine uvoz je iznosio 73,1 milion KM.

Vrijednost izvoza električne energije po godinama:

  1. 830,0 mil KM
  2. 497,1 mil KM
  3. 574,8 mil KM
  4. 574,0 mil KM
  5. 462,9 mil KM
  6. 322,4 mil KM
  7. 284,4 mil KM
  8. 308,6 mil KM

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

Karić: Nismo bez razloga dobili titulu – Sarajevo grad filma UNESCO-a

Urednik Portala

DNK analiza potvrdila: Tijelo nađeno u Dunavu pripada Mateju Perišu

Urednik Portala

“Ako se neko umiješa, suočit ćete se sa posljedicama većim od svih u historiji”

Urednik Portala