BiH Vijesti

IZVJESNO ZNAČAJNO POVEĆANJE PENZIJA OVE GODINE U FEDERACIJI BIH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić održali su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

Glavni zaključak sastanka je da je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje penzija kroz redovno i vanredno usklađivanje, a koje će omogućiti izmjene i dopune Zakona o PIO.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO uvršten je, nakon urgencije premijera Novalića, kao prva tačka prijedloga dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za 17. februar ove godine.

Spomenute izmjene i dopune već su ranije podržane na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. O preciznom iznosu uvećanja penzija još nije moguće govoriti jer se još čekaju tačni statistički parametri na osnovu kojih će taj rast biti omogućen.

  • U ovom sazivu smo se najviše bavili penzionim sektorom. Ovaj sastanak s predstavnicima penzionera smatram samo jednim u nizu naših sastanaka koje smo ustanovili kao dobru praksu od početka rada ove vlade. Trenutni ekonomski pokazatelji, iako moramo sačekati službenu statistiku, i nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PIO u Domu naroda, nam dozvoljavaju da kroz redovno i vanredno usklađivanje značajno povećamo iznos penzija za nama jako važnu kategoriju stanovništva, za koju smo odlučili da ima našu posebnu pažnju – rekao je Novalić predstavnicima penzionera.

Resorni ministar je istaknuo da su penzioneri prioritet Vladi FBiH, te da se to vidi i kroz budžet i prioritet isplate penzija.

  • Vi ste naši partneri isto kao što su nam partneri i sindikat i poslodavci i svako rješenje koje donosimo vezano za vašu populaciju važno je da donosimo u komunikaciji s vama – dodao je ministar Drljača.

Predstavnici saveza penzionera su pozdravili konačno donošenje zakonskih izmjena i dopuna, te podsjetili da su te izmjene i dopune i ranije mogle biti razmatrane u parlamentarnoj proceduri.

Još jedan od zahtjeva penzionera je bio da ne bude dug period od redovnog do vanrednog usklađivanja ove godine.

Također su istaknuli da u budućem vremenu, a kada se za to stvore finansijski uvjeti, treba raditi na povećanju rasta najnižih penzija.

Premijer Novalić je na sastanku, između ostalog, iznio i podatak da su prosječne penzije tokom ovog saziva Vlade FBiH dosad narasle za 15 posto, te da je 2015. godine bilo 385.000 penzionera, a da ih je sada 430.000.

izvor:hayat.ba

Povezani članci

TOPLO VRIJEME IZMAMILO GMIZAVCE IZ SKLONIŠTA: DA LI IMA DOVOLJNO SERUMA PROTIV ZMIJSKOG OTROVA?

Urednik Portala

Utvrđene nepravilnosti u radu FZ PIO/MIO: Radilo se 2,5 sati kraće sedmično od propisanog zakonom

Urednik Portala

VELIKI POŽAR U CENTRU BEOGRADA-gori rezidencija hrvatskog veleposlanika! Biščević za RTL: ‘Srećom, nikog nije bilo unutra’

Urednik Portala