Kultura

Izložba Rona Haviva u Beogradu povodom 30 godina od početka rata u BiH

Izložba fotografija američkog fotografa i fotoreportera Rona Haviva “Sloboda” (Liberty) biće otvorena danas u “NGO Hubu” u Beogradu, povodom 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini.

Ron Haviv poznat je širom svijeta i jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u 100 zemalja svijeta i fotografijom ispratio više od 25 ratnih sukoba, navodi organizator izložbe – nemački Forum ZFD.

Fotografije Rona Haviva imaju posebnu težinu i značaj kada je riječ o zabillježenim scenama tokom ratnih godina u Bosni i Hercegovini, a posebno u okolini Prijedora, Banjaluke i Mostara, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se fotografije koje će biti prikazane u Beogradu „tiču svih strana u ratu“, da su „autentični dokumenti koji su nastajali kako bi izazvali momentalnu promjenu“.

“Sada postoje kao dokazi, kao dokumenti historije i trebali bi biti podsjetnik svima onima koji su na vlasti, ali i onima koji su ih izabrali, o tome šta se može dogoditi kada stvari odu u određenom smjeru”, piše u saopštenju.

Ron Haviv je devedesetih godina fotografisao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a kao važno svjedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu “Krv i med”.

Njegove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade, čuvaju se u muzejima i galerijama, a korišćene su i u sudskim procesima pred Haškim tribunalom.

Jedna od najautentičnijih fotografija Haviva jeste ona na kojoj se prikazuje brutalnost Željka Ražnatovića Arkana, a nastala je u Bijeljini, 2. aprila 1992. godine.

Izvor:N1

Povezani članci

DOKUMENTARNI FILM MAJKA HATIDŽA PRIKAZAN U PODVELEŽJU

Urednik Portala

Studija: 1.500 jezika u svijetu moglo bi nestati

Urednik Portala

OVE GODINE SANACIJA KUĆE NURIJE POZDERCA U CAZINU

Urednik Portala