BiH

IZDAVANJE VOZAČKIH DOZVOLA DOBILO “ZELENO SVJETLO”- PASOŠI U OPASNOSTI A PROBLEM JE U…

Kao razlog za primjenu pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, u IDDEEA-i navode hitnost postupka.

Građani Bosne i Hercegovine neće ostati bez vozačkih dozvola, dok je situacija oko pasoških knjižica još uvijek neizvjesna i upitna zbog komplikacija u postupku nabavke, piše Akta.ba.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka u BiH (IDDEEA) dodijelila je posao firmi Muehlbauer iz Banjaluke za isporuku obrazaca vozačkih dozvola.

Posao je dodijeljen putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a konačna ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u KM je 800.000 KM, odnosno 936.000 sa PDV-om. 

Kako se navodi u obavještenju o dodjeli ugovora, firma Muehlbauer će isporučiti 199.650 komada obrazaca vozačkih dozvola, 250 specimena vozačkih dozvola i 100 testnih kartica (vozačkih dozvola).

Kao razlog za primjenu pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, u IDDEEA-i navode hitnost postupka

“U mjesecu decembru 2021. godine je povučena ukupna preostala količina obrazaca vozačkih dozvola iz važećeg Ugovora o isporuci i uspostavi sistema za djelimičnu personalizaciju kartica, isporuku opreme zapersonalizaciju kartica i nadogradnju postojeće opreme za personalizaciju kartica, kao i isporuka kartica i kompletan sistem za personalizaciju elektronskih ličnih karata i održavanje sistema na period od 10 godine”, te je bilo potrebno pokrenuti postupak nabavke obrazaca vozačkih dozvola”, navodi se u obrazloženju.

Zbog hitnosti, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pokrenut je pregovarački postupak s jednim ponuđačem tj. firmom Muehlbauer bez objave obavještenja za nabavku dodatne količine obrazaca vozačkih dozvola iz osnovnog ugovora u iznosu od 200.000 obrazaca (što čini 10% od ukupne količine ovih obrazaca iz osnovnog ugovora) .

“Promjena dobavljača mogla bi dovesti do toga da se nabave obrasci koji imaju drugačije tehničke karakteristike, a što bi rezultiralo neskladom i nesrazmjerom i izazvalo značajne tehničke poteškoće u funkcionisanju i održavanju kompletnog sistema za personalizaciju vozačkih dozvola”, dodaje se.

Kada je riječ o tenderu za pasoške knjižice, jučer je objavljena još jedna izmjena aukcije. Tender je vrijedan oko 35 miliona KM i traži se 255.000 knjižica.

IDDEEA je još krajem aprila 2021. godine raspisala nabavku za pasoške obrasce, ali je ona poništena nakon žalbe kompanija Sirius i Thales DIS France, i to tek krajem augusta.

Početkom septembra raspisala je novu nabavku kojom propisuje da je rok za prijem ponuda 25. oktobra, ali i na taj konkurs žalbu ponovno ulaže Thales DIS France, ali je Ured za razmatranje žalbi BiH odbija.

Ugovor za isporuku pasoških knjižica koji IDDEEA trenutno ima također sa firmom Muehlbauer vrijedi do marta 2022. godine.

izvor:slobodna bosna

Povezani članci

Đoković stigao u Visoko: Semire što ne priznaš da si ti napravio piramide

Urednik Portala

CAZINSKI MARATON : Grad Cazin, BURT i Udruženje avanturističkih sportova Avantura Cazin započeli su pripreme za ovogodišnji Cazinski maraton koji će se održati..

Urednik Portala

POSKUPLJENJIMA SE NE NAZIRE KRAJ- ZBOG RASTA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA, GRAĐANI UVELIKO BJEŽE IZ BIH

Urednik Portala