Svijet

Inflacija uzrokuje veliki pad vrijednosti dolara, ali euro u porastu

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema referentnoj grupi valuta prošle sedmice oštro je pala, dok su euro i britanska funta ojačali nakon poruka Evropske centralne banke o inflaciji i novom povećanju kamata u Velikoj Britaniji.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 1,8 posto, na 95,45 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ostao gotovo nepromijenjen na sedmičnom nivou, pa se zadržao na 115,25 jena.

Američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, za 2,7 posto, pa je cijena eura skočila na 1,1450 dolara, piše Reuters.

Tako je američka valuta izgubila sve dobitke od prethodne sedmice, kada je snažno porasla prema grupi valuta nakon agresivnih poruka američka centralne banke o inflaciji i kamatnim stopama.

Premda se u očekivanjima o zaoštravanju monetarne politike Feda ništa nije promijenilo, pa se i dalje procjenjuje da će kamate u ovoj godini povećati u pet navrata, počevši od marta, dolar je oslabio zbog poteza drugih velikih centralnih banaka.

Euro je, naime, znatnije ojačao nakon izjava čelnice Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, nakon sjednice ECB-a, o inflacijskim rizicima, koje su mnogi shvatili kao pripremu terena za potencijalno podizanje kamatnih stopa kasnije ove godine.

“Inflacija će vjerojatno ostati povišena duže nego što se očekivalo, ali će se smanjiti tokom ove godine”, izjavila je Lagarde na konferenciji za medije.Premda je rekla da ECB neće žuriti s bilo kakvim potezom, odbila je ponoviti svoje prethodne smjernice da je povećanje kamatnih stopa ove godine vrlo malo vjerojatno.

izvor:klix

Povezani članci

Bill Gates o teorijama zavjere: Zašto bih ugrađivao čipove u ljude?

Urednik Portala

NJEMAČKA RAZMATRA RAZMJEŠTANJE VOJSKE U MISIJI EUFOR-A U BOSNI I HERCEGOVINI

Urednik Portala

Erdogan se obratio pregovaračima: Nastavak rata nikome neće koristiti

Urednik Portala