BiH Regija

HRVATSKI CARINICI VRATILI IH U BIH ZBOG 4 BANANE, 4 JABUKE I POLA SIRNOG NAMAZA!

Nova pravila vezana za unos prehrambenih proizvoda u Evropsku uniju, odnosno Republiku Hrvatsku svakodnevno šokiraju građane BiH prilikom prelaska državne granice.

Najnoviji primjer je apsurdan. Jedan bračni par je vraćen s hrvatske granice zbog četiri banane, 3-4 jabuke, par kriški hljeba i pola sirnog namaza od 100 grama.

Bračni par porijeklom iz livanjskog kraja neugodno se iznenadio kada su im carinici Republike Hrvatske rekli kako u njihovu zemlju ne mogu unijeti užinu koju su ponijeli u automobilu. Riječ je o količini hrane koja im je trebala poslužiti za jedan obrok, piše Večernji list BiH.

  • Carinik nam je otkrio ovu ‘veliku količinu krijumčarene robe’ te nas vratio natrag na prostor BiH te smo je morali baciti, tj. uništiti. Nadamo se da će divlji konji naći ovu zalihu hrane i da neće propasti – objavio je ovaj građanin, uz što je priložio i fotografije bačene hrane te naveo kako su on i njegova supruga očito počinili teški privredni kriminal.

Nešto prije Božića Ivan, koji trenutno živi u Njemačkoj, carinicima je morao ostaviti domaćih proizvoda poput maslinova ulja, suhih smokava, domaćeg voća i povrća u vrijednosti od više stotina konvertibilnih maraka. Njegovu sudbinu dijelile su i stotine onih koji su se nakon Božića iz Hercegovine vraćali u Austriju, Njemačku… gdje trenutno žive.

Prilikom ulaska u Hrvatsku nedavno su, prema pisanju medija, na graničnom prijelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo vozača carinici kaznili s 5100 kuna, jer je preko granice prenio dvije vreće kupusa, tačnije 15 kilograma. Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdan ovom vozaču, kriv je jer “nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa”.

Osim njega, carinici su kaznili još tri osobe, jednu zbog tri tikve i to kaznom od 3500 kn, drugu za tri akumulatora s 4000 kn i plus 400 kn za troškove odvoza na otpad, te jednu putnicu koja je imala 10 pašteta. Ona je, prema tvrdnjama vozača, dobila kaznu od 3000 kn. Pravila su rigorozna, a sudeći prema navedenim primjerima, neki carinici ih se doslovno drže.

Dakle, prema jedinstvenim carinskim pravilima pri nadzoru robe u putničkom prometu koje je RH dužna primjenjivati kao dio Carinske unije koju čine državna područja 27 država članica EU-a, iz BiH u RH nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, pa čak ni u malim količinama.

Proizvodi životinjskog porijekla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci dopušteni su u količini do 2 kg. Dopušten je i unos iste količine mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, kao i hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga.

Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza u skladu s posebnim propisima EU-a o uvozu biljaka i biljnih proizvoda koji su doneseni kako bi zaštitili biljke u EU-u i održali ih zdravima. Hljeb, kolači, keksi, vafli i oblatne, dvopek, tostirani hljeb i slični prepečeni proizvodi s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi, zatim čokolada i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda dopušteni su u količini za ličnu upotrebu.

U Hrvatsku se mogu prenijeti i dvije kutije cigareta po osobi te alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje također do 1 litre ili mirno vino – 2 litre. Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 2000 do 50.0000 kuna (od 520 do 13.000 KM).

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja EU-a na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora robe koja nije roba Unije bez dozvole carinskog ureda te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu propisana je novčana kazna za fizičku osobu u rasponu od 3000 do 100.000 kuna (od 780 do 26.000 KM).

izvor:hayat.ba

Povezani članci

LIJEP DAN ZA PENZIONERE: NAJNIŽA 410, A NAJVIŠA OKO 2.200 KM

Urednik Portala

Velika tragedija u Hrvatskoj: Građevinski radnik iz Hercegovine preminuo u Splitu

Urednik Portala

NAKON BLAMAŽE U HRVATSKOJ NOVI KONKURS ZA KOVANICU EURA

Urednik Portala