Regija

HRVATSKA NABAVLJA 89 AMERIČKIH BORBENIH VOZILA

Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila “Bradley”, za što će izdvojiti 145,3 miliona dolara, objavio je danas premijer Andrej Plenković.

“Postignuti su dogovori s američkom stranom u vezi borbenih vozila pješadije o kojima smo govorili u proteklih nekoliko godina“, kazao je Plenković.

Radi se o oklopnim borbenim vozilima M2A2 ODS, a ukupna vrijednost posla je 196,4 miliona dolara. Američka donacija će iznositi 51,1 milion dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 miliona dolara, navodi Hina.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i 5 za obuku, a njihova modernizacija odvijati će se u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 i protuoklopnih raketa.

Plenković je naglasio kako je ovim poslom, o kome se razgovara još od 2017., ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske – jačanje savezničkih odnosa sa SAD-om, umanjivanje cijene vozila u odnosu na ranije pregovore i osiguravanje posla za Đuru Đakovića koji bi mogao postati servisni centar “šireg spektra”.

Hrvatska je članstvom u NATO savezu preuzela obaveze da do 2026. formira srednju pješadijsku brigadu, što zahtijeva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku, rekao je hrvatski premijer.

izvor:crna hronika

Povezani članci

HRVATSKA UVODI EURO, ZAŠTO JE TA VIJEST BITNA U NJEMAČKOJ?

Urednik Portala

Pogledajte stanje na gradilištu zaobilaznice kod Turnja

Urednik Portala

PALA VLAST U CRNOJ GORI,DRITAN ABAZOVIĆ JE PONOVO KLJUČNI FAKTOR

Urednik Portala