Dijaspora

HRVATSAKA:BURA NOSI SVE PRED SOBOM

Potpuni kaos na Jadranskoj obali: Urušila se kuća, sve je puno srušenih stabala, dogodila se i tragedija…

I za danas je Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje zbog vjetra za područje riječke regije i Kvarnera.

Zbog udara bure sinoć je urušena stara, napuštena kuća u selu Kričina kod Bribira, a kamenje i drugi materijal s kuće prekrio je cestu pa je za sav promet zatvorena cesta Bribir-Grižane, izvijestila je u utorak Vinodolska općina.

Dio građevine je ostao prijeteći novim urušavanjem, a od Grižana do Bribira sada se može samo preko Crikvenice. Naime, još se pola kuće nadvilo nad cestu i pitanje je hoće li se obrušiti na prometnicu pod naletima bure.

Interventne službe su na terenu, izvijestili su iz Vinodolske općine.

Zbog olujne bure na području Kvarnera bilo je srušenih grana i stabala. Tako je u Hreljinu stablo palo na prometnicu, ali su ga mještani brzo prepilili i uklonili pa nije bilo duljeg prekida prometa.

I za danas je Državni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje zbog vjetra za područje riječke regije i Kvarnera. Kroz Gorski kotar autocestom Rijeka-Zagreb, između čvorova Delnice i Čavle, mogu prolaziti samo osobna vozila.

Danas se razvedrilo na sjeverozapadu, u unutrašnjosti, kao i na sjevernom Jadranu, dok je veći dio zemlje ipak pod oblacima. U Slavonskom Brodu pada slab snijeg. U nastavku dana još može biti slabe oborine na istoku zemlje i u gorju, no prevladavat će suho. Probleme stvara bura orkanske jakosti, prognoza je meteorologinje N1 Tee Blažević.

Udari vjetra na mostu Krk u ranim jutarnjim satima su blizu 180 kilometara na sat, stoga ne čudi najviši stupanj upozorenja sustava Meteoalarm kao niti brojna ograničenja u prometu.

Nažalost, udar vjetra odnio je i jedan život. Kod Prizne je poginuo vozač kamiona kojemu se vozilo prevrnulo uslijed orkanske bure.

Kamenje blokiralo prometnicu u Bribiru

U nastavku tjedna očekuju nas vjetrovite, ali stabilnije vremenske prilike. No, bit će hladno, osobito u jutarnjim satima, kad će se temperature spuštati i 10-ak stupnjeva ispod nule. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, idućih dana bit će sunčano, ali hladno, a lagano zatopljenje možemo očekivati u petak kada bi najviša dnevna temperatura mogla iznositi ugodnih 8 Celzijevaca.

​I dalje je aktivan veliki požar koji je u ponedjeljak poslije 21 sat buknuo u ​Lokv​i​ Rogoznic​i na predjelu Ivašnjak​, ​a više od sto vatrogasaca​ bori se s vatrom i orkanskim udarima vjetra.

Vatra na požarištu i dalje vrlo aktivna, sve su vatrogasne snage na terenu i okružile su požar po cijeloj liniji fronta, ​rekao je Hini zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić. Napomenuo je i kako im je jaki vjetar cijelu noć otežavao posao gašenja, a gori borova šuma, makija i nisko raslinje.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja, Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Paški i most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba.

Samo za osobna vozila u utorak ujutro otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Čavle, riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica, brza cesta Solin-Klis, Jadranska magistrala između Bakra i Senja, DC25 Brušane-Baške Oštarije-Karlobag, te lokalna cesta Križišće-Kraljevica.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila u oba smjera zbog olujnog vjetra.

Izvor:Jutarnji.hr

Povezani članci

Slovenija – Škole i vrtići bit će zatvoreni od 9. marta zbog štrajka zaposlenika!?

Urednik Portala

Magično: Održano prvo podvodno vjenčanje u Grčkoj (VIDEO)

Urednik Portala

Njemačka skinula BiH s liste visokorizičnih zemalja

Urednik Portala