Regija

GRAĐANI U PANICI ZVALI POLICIJU: DIJETE U SPLITU ŠETALO S AIRSOFT PUŠKOM

Na splitskim Brdima sinoć je kratko zavladala panika.

Naime, građani u Solinskoj ulici uočili su mlađu osobu za koju su vjerovali da nosi pušku. Na teren je brzo izašlo više policijskih službenika, no ispostavilo se da nije bilo mjesta panici. Čitatelji su naknadno javili da se radilo o maloljetnoj osobi koja je nosila airsoft pušku, prenosi Dalmacija Danas.

Radi se o redovnoj policijskoj kontroli. Nikakvo kazneno djelo nije počinjeno te ne postoji nikakva ugroza za javnost i građane – rekli su iz PU splitsko-dalmatinske.
Zakon o nabavci i posjedovanju oružja građana propisuje da se “oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball) svrstava u ‘D KATEGORIJU’ oružja za koje nije potrebna prijava”.

U jednom dijelu gore spomenutog zakona piše i da se “oružje kategorije B, C i D na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima, odnosno nositi na način koji građane uznemiruje”.

Maloljetnoj osobi ne može se direktno izdati prekršajni nalog ili optužni prijedlog pa se on u takvim slučajevima izdaje roditeljima, a o svemu se obavještava po službenoj dužnosti i nadležni Centar za socijalnu brigu. Oružje je zabranjeno dati djeci na upotrebu, osim prema odredbama spomenutog Zakona, a to se dopušta samo na registriranim strelištima uz prisutnost ovlaštenih i osposobljenih trenera.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

Hrvatska zapošljava 50.000 ljudi: Plate idu do 2.000 KM, evo šta traže

Urednik Portala

Srbija, Kosovo i NATO se pripremaju za haos: Vojska je spremna!

Urednik Portala

POLICIJA OBJAVILA DETALJE-HAKERSKI NAPAD NA A1 NAPRAVIO MALOLJETNIK

Urednik Portala