Vijesti

Građani Bosne i Hercegovine i Kosova samo sa vizom mogu putovati iz jedne države u drugu

Samo sa vizom iz jedne države u drugu

Građani Kosova i Bosne i Hercegovine ne mogu putovati iz jedne u drugu zemlju bez vize. Građani BiH vizu mogu izvaditi u ambasadama Kosova u Zagrebu (Hrvatska) ili Tirani (Albanija), potvrdili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Nakon podnošenja zahtjeva, podnosilac uplaćuje 40 eura, a na odgovor se čeka oko 15 dana.

„Građanima Kosova viza je potrebna za ulazak u BiH. Uslovi za njeno izdavanje regulisani su Pravilnikom o izdavanju kratkoročne vize (viza “C”) i aerodromske tranzitne vize (viza “A”) u DKP-ima BiH. Građanima Kosova viza se izdaje na posebnom obrascu uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministra vanjskih poslova BiH“, navode iz Ministarstva.

Kosovo je 2014. godine Bosni i Hercegovini uvelo recipročne mjere na vizni režim, pošto BiH ne odustaje od ukidanja viza za građane Kosova.

Nadležnost za postupanje po zahtjevu za izdavanje viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu građanima Kosova koji borave na području Kosova dodjeljuje se diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Nosioci putnih isprava sa oznakom Republika Kosovo ( bez obzira ako osoba ima neku EU vizu), u Bosnu i Hercegovinu mogu ući isključivo uz prethodno pribavljenu vizu Bosne i Hercegovine koja se ne unosi u putnu ispravu, nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku, navodi Granična policija BiH.

Za izdavanje vize za kratkoročni boravak (viza C), podnositelj zahtjeva dužan je uz zahtjev priložiti:

a) pozivno pismo ovjereno od Službe za poslove sa strancima BiH ili,
b) kopiju sudskog ili drugog službenog poziva kojim se poziva na odazivanje u pravnom postupku koji se vodi u BiH ili,
c) potvrdu o primitku na obrazovanje ili obuku.

U slučajevima kada se uz zahtjev za izdavanje vize prilaže dokaz iz stavka 1 ovog članka, ovlašteni službenik DKP BiH je obavezan da obavi razgovor (intervju) sa podnositeljem zahtjeva za izdavanje vize, kako bi se utvrdile sve činjenice relevantne za odlučivanje o zahtjevu, kao i opravdanost istog.

Iznimno, u slučajevima kada se opravdanost zahtjeva za izdavanje vize dokazuje pozivom državnog ili entitetskog tijela iz BiH, zamolbom stranog DKP u BiH ili zamolbom predstavništva međunarodne organizacije u BiH upućenog posredstvom MVP BiH, ovlašteni službenik DKP BiH može zaprimiti, obraditi i izdati vizu i bez obavljenog razgovora (intervjua), u naročito opravdanim slučajevima.

DKP BiH će odmah, po prijemu zahtjeva za izdavanje vize isti u potpunosti obraditi i prije štampanja stikera obrasca vize, isti dostaviti na suglasnost ministru vanjskih poslova BiH.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka DKP BiH će dostaviti podatke o vremenu putovanja, traženoj dužini boravka u BiH i decidnim razlozima zbog kojih se traži viza.

Ministar vanjskih poslova BiH će u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva dati, odnosno uskratiti suglasnost za izdavanje vize.

Sukladno zaključku Vijeća ministara BiH da se vize građanima Kosova izdaju samo u iznimnim slučajevima, DKP BiH će odbaciti zahtjev za izdavanje vize ukoliko je isti utemeljen na dokazima o uplaćenom turističkom putovanju ili dokazu o organiziranom putovanju ili o uplaćenom smještaju (turistički vaučer).

Viza može biti izdana i kada podnositelj zahtjeva ne ispunjava opće uvjete za ulazak u BiH iz članaka 19. i 20. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, iz humanitarnih razloga, ili ako je to u interesu BiH ili kada je to sukladno prihvaćenim međunarodnim obvezama BiH.

U slučajevima iz stavka 1. ovog članka, DKP BiH će postupiti sukladno odredbama članka 5. stavak 1. i 2. ovog Uputstva.

Ministar vanjskih poslova BiH će u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva dati, odnosno uskratiti suglasnost za izdavanje vize.

Vize se izdaju na posebnom papiru (obrascu), na način da se stiker vize sa podatcima zalijepi na isti.

DKP BiH su obvezna da vode urednu evidenciju zahtjeva za izdavanje viza građanima Kosova, koja sadrži evidenciju o ukupnom broju zaprimljenih zahtjeva za vize; izdatim vizama i odbijenim zahtjevima za vizu sa obrazloženjem razloga odbijanja.

U okviru evidencija iz stavka 1 ovog članka, DKP BiH su obvezna da razvrstaju vize po osnovu razloga za podnošenje zahtjeva: službena/radna posjeta, privatna posjeta, posjeta iz humanitarnih razloga (liječenje), po osnovu obrazovanja i stručnog usavršavanja, sudjelovanja na sportskim takmičenjima i u rubriku ostalo.

DKP BiH su obvezna da kvartalno dostavljaju MVP BiH izvode iz evidencija propisanih u ovom članku.

Vezano za prelazak državne granice BiH vozilom sa registarskim oznakama Republike Kosovo, obavještavamo vas da Granična policija BiH nije službeno informisana od strane nadležnih organa Bosne i Hercegovine o priznavanju ili korištenju drugih dokumenata koji su izdati od strane R. Kosovo na teritoriji BiH, a to znači da nije dozvoljeno.

Kada će se vize ukinutu?
Države i društva širom svijeta otvaraju se i jačaju svoje bilateralne odnose, odnos Bosne i Hercegovine i Kosova ostaje godinama van tih tokova.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani prije neki dan izjavila je kako je razgovarala sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine BIH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem o mogućnostima ukidanja viznog režima između dvije zemlje.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara 4. aprila rekla da bi moglo doći do potpisivanja sporazuma da građani Kosova na teritoriju Bih ulaze s ličnim kartama, i obrnuto kako građani ne bi plaćali “cijenu nepriznavanja kosovske nezavisnosti”.

Osmani je istakla da Kosovo sa Srbijom ima sporazum o slobodi kretanja uz lične karte, te da ne postoji ni jedan razlog da se takav sporazum ne postigne i sa BiH.

Bosna i Hercegovina, jedina zemlja u regionu koja ne priznaje nezavisnost Kosova, osim Srbije, priznaje pasoš Republike Kosovo kao važeći dokument. No, građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna je viza.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za Faktor su rekli kako nisu uključeni u razgovore koje je spomenulo predjsednica Kosova. No, naglasili su da se u okviru Berlinskog procesa za Zapadni Balkan i u organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC), odvijaju pregovori predstavnika pet država Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, S. Makedonija, Crna Gora, Albanija) i Kosova na zaključenju dva sporazuma kojima bi se osigurala sloboda kretanja državljana zemalja Zapadnog Balkana kao i državljana trećih zemalja u regiji Zapadnog Balkana, piše Faktor.ba.

Radi se o Sporazumu o slobodi kretanja i boravka na Zapadnom Balkanu sa osobnom iskaznicom i Sporazumu o slobodi kretanja državljana drugih zemalja na Zapadnom Balkanu – kazali su iz Ministarstva.

Povezani članci

Australac bosanskog porijekla imenovan za ministra industrije i nauke

Urednik Portala

Šefkija Handanagić, otac nestalog dječaka iz Cazina-” Imao je sve, ne znam zbog čega je samo tako otišao od kuće”

Urednik Portala

Toplotni val koji hara Evropom stiže u BiH:

Urednik Portala