Tehnologija

Francuska kaznila Google i Facebook zbog ‘kolačića’

Google

Google je kažnjen sa rekordnih 150, a Facebook sa 60 miliona eura jer su korisnicima interneta otežavali mogućnost da odbiju tzv. kolačiće.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka CNIL kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alfabeta, sa rekordnih 150 miliona eura, jer je korisnicima interneta otežavao mogućnost da odbiju tzv. kolačiće za online praćenje njihove aktivnosti na mreži, piše Reuters.

U saopštenju Agencije se navodi da je CNIL iz istih razloga izrekao kaznu od 60 miliona i Facebooku, čija je krovna kompanija Meta, prenosi Tanjug.

“CNIL je otkrio da web stranice facebook.com, google.fr i youtube.com ne dozvoljavaju odbijanje ‘kolačića’ tako lako kao što omogućavaju njihovo prihvatanje”, piše u saopštenju, u kojem se spominje i Googleova platforma za video streaming.

Kazne za kašnjenje

Francuske vlasti su poručile da dvije kompanije imaju tri mjeseca da ispoštuju njihove naloge ili će se suočiti sa dodatnom kaznom od po 100.000 eura dnevno za svaki dan kašnjenja.

Nalog CNIL-a obavezuje Google i Facebook da francuskim korisnicima interneta osiguraju jednostavnije alate za odbijanje “kolačića”, pošto su, kako se navodi, obje kompanije osigurale virtuelno dugme za momentalno prihvatanja kolačića, ali ne i jednako brzu mogućnost da se ta ponuda odbije.

“Ljudi vjeruju da poštujemo njihovo pravo na privatnost i da ih štitimo. Svjesni smo naše odgovornost da očuvamo to povjerenje i obavezujemo se na dalje promjene i aktivnu saradnju sa CNIL-om u svjetlu ove odluke”, odgovorio je Google preko svog glasnogovornika.

Facebook nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentarom.

IZVOR: ALJAZEERA

Povezani članci

TIKTOK NAJAVIO NOVO OLAKŠANJE ZA KORISNIKE

Urednik Portala

Jesu li električni automobili unaprijed osuđeni na propast?

Urednik Portala

U Cazinu prezentiran značaj uvođenja električnih vozila sa aspekta sigurnosti saobraćaja i zaštite okoliša (FOTO)

Urednik Portala