Magazin

Feđa Isović o prijedlogu da se serija LZN prevede na hrvatski – Budalaština. Logičnije je da “Malo misto” titluju!

Prije samo nekoliko dana profesorica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku i glavna urednica naučnog časopisa “Jezik” Sanda Ham gostovala je u emisiji “Press” na Z1 televiziji gdje je iznijela bizarne tvrdnje.

Podsjetimo, ona je tokom svog gostovanja kazala prijedlog da se serije nastale na zapadno-južnoslavenskim jezicima trebaju titlovati.

“Zamislite popularnu seriju Nove TV ‘Lud, zbunjen, normalan’, mi svi čujemo da to nije na hrvatskom jeziku. I moramo se odrediti prema tome, hoće li to imati ili to neće imati prijevod. Zakon jasno kaže: hrvatski jezik je poseban jezik i nije kao nijedan drugi. Dakle, svi oni bosanski, crnogorski, srpski tu otpadaju. Zakon vam kaže da kazališne predstave, televizije i sve moraju biti na hrvatskom jeziku, a ako nisu, da se mora osigurati prijevod”, kazala je.

Dodala je da ona razumije engleski i ruski jer ih je godinama učila, ali da to nije razlog da se programi na tim jezicima emitiraju bez titlova.

Ove kontraverzne izjave svakako su izazvale mnogobrojne negativne reakcije u javnosti kako u Bosni i Hercegovini, tako i Hrvatskoj. Za Raport je ovo prokomentirao i Feđa Isović, scenarista ove serije.“To je naravno potpuna besmislica kojom se neopterećujem. Nije to prvi put da se takve ideje pojave, ali uvijek budu ismijane i to baš od hrvatske javnosti. Ta neka lingvistica, kako sam razumio, kao argument iznosi mišljenje da ona, eto, zna engleski jezik, ali ipak misli da treba titlovati sadržaje koji su na engleskom jeziku.Pa kada bi svi Hrvati razumjeli engleski, u tolikoj mjeri koliko razumiju nas, onda naravno ne bi bilo potrebe ni da se engleski sadržaji titluju. Nadalje, nemam dileme da jedan Zagrebčanin puno bolje razumije jednog Sarajliju, nego što razumije nekog Dalmatinca. U tom smislu, logičnije bi bilo da se “Malo misto” titluje na hrvatski književni jezik, nego li bosanske serije. Sve u svemu, budalaština”, kazao je za Raport.ba Isović.

Povezani članci

“PLANULE” ULAZNICE ZA KONCERT U ČAST AKIJA RAHIMOVSKOG

Urednik Portala

FETVE O ZEKATU I SADEKATU-L-FITRU (1969-2013)

Urednik Portala

Kraj ljubavi Jason Momoe i Lise Bonet

Urednik Portala