Svijet

FACEBOOK I INSTAGRAM MOGLI BI BITI UGAŠENI U EVROPI!

Društvene mreže Facebook i Instagram mogle bi biti ugašene širom Evrope, saopćeno je iz njihove matične kompanije Meta.

Problem je u evropskim propisima o podacima koji sprječavaju Metu, kompaniju koja se ranije zvala Facebook, da prenosi, pohranjuje i obrađuje podatke Evropljana na serverima u SAD-u, piše Euronews.

U svom godišnjem izvještaju američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berze, finansijskom regulatoru, Meta je prošlog četvrtka upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir i kompanija više ne može koristiti trenutni model sporazuma, vjerojatno morati otići s kontinenta.

Meta je navela da je obrada korisničkih podataka između zemalja ključna za poslovanje i ciljanje oglasa.

“​Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka među našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja naših usluga, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa”, stoji u izjavi.

Iz Mete je saopćeno da se oni nadaju novom sporazumu ove godine, ali ako to ne učini, naveli su da vjerovatno neće moći ponuditi u Evropi niz njihovih najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram.

izvor:klix

Povezani članci

ZELENSKI: 48 SATI SE PRETVORILO U 48 DANA, RUSKA VOJSKA JE PRETRPJELA NENADOKNADIVE GUBITKE

Urednik Portala

Sud u Australiji ukinuo odluku da se Đokoviću oduzme viza

Urednik Portala

Putin: Nova ruska raketa natjerat će neprijatelje da ‘dvaput razmisle ‘

Urednik Portala