BiH

FABRIKA DUHANA SARAJEVO SE ZATVARA 31.MARTA?

Fabrika duhana Sarajevo prestaje sa radom 31. marta, kada se pokreće proces likvidacije ove firme koja je radila 130 godina, tvrdi Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine.

“Sve igre oko FDS-a se završavaju i sve bivše federalne vlade snose dio odgovornosti za gašenje ove fabrike sa tradicijom od 130 godina. U ovoj fabrici je prije rata radilo tri hiljade ljudi, a sada je ostalo svega 150 radnika, a i oni će ostati bez posla za 50 dana. Radnicima će se uručiti otkazi i dobit će otpremninu. Koliko će to iznositi, još se ne zna. Na poslu će ostati oko pet radnika iz Uprave, kako bi završili proces likvidacije”, istakao je Avdagić za Faktor.

Urušavanje FDS-a, pojašnjava Avdagić, nastavilo se 2016. godine kada je Vlada Federacije BiH prodala svoj udio od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH koja je djelovala u saradnji sa gigantom duhanske industrije British American Tobacco (BAT).

On podsjeća da je Fabrika bila među najprofitabilnijim preduzećima u Bosni i Hercegovini, dok je direktor bio Šefik Lojo.

“Nakon Lojine smrti niko ne zna koliko je ostavio kapitala u FDS-u i mnoge nekretnine, i to su vrijednosti na desetke miliona maraka. Fabrika je ostala i bez svog brenda. Upozoravao sam i tada kada je već počelo urušavanje fabrike da će doći do gašenja, kao što je ugašena i Fabrika duhana u Mostaru, ali svi su se trudili da Fabrika prestane sa radom i u tome su uspjeli”, zaključuje Avdagić.

izvor:N1

Povezani članci

Cijene goriva u BiH sve su bliže iznosu od 4 KM

Urednik Portala

BOSANSKI JEZIK JE ORIGINAL A SVI DRUGI U NAŠEM OKRUŽENJU SU PLAGIJAT I FALSIFIKAT BOSANSKOG JEZIKA

Urednik Portala

TONA PELETA ZA VIKEND POSKUPILA 20 KM

Urednik Portala