Svijet

EU uvela nova pravila, krenula pobuna- Pa ovo je neviđeni apsurd! Potpuno je nelogično!

Nova pravila o covid potvrdama koje stupaju na snagu od 1. februara u EU razotkrile su nove nelogičnosti u ovom često kritiziranom sistemu, a o kojima su među prvima izvijestili Slovenci, javlja Jutarnji list.

Naime, od 1. februara postojeće covid potvrde koje podrazumijevaju primarno vakcinisanje – to je završno vakcinisanje s dvije doze odnosno završeno vakcinisanje s jednodoznom vankcinom kao i situacija preboljenje te potom primjene jedne doze – prema novim pravilima vrijedit će 270 umjesto dosadašnjih godinu dana, a za njihovo produženje bit će potrebno primiti još i booster dozu.

No, Slovenci su primijetili da novi sistem različito tretira osobe koje su prvo preboljele koronavirus pa se potom vakcinisali od onih koji su se prvo vakcinisali pa onda preboljeli.

U svakom slučaju, iako za to u zdravstvenom smislu nema opravdanja, oni koji su se vakcinisali nakon što su preboljeli, ako uzmu još i drugu dozu, dobit će produženje covid potvrde jer će im se ta druga doza vakcine računati kao booster.

Za razliku od njih, oni nesretnici koji su se prvo dvaput vakcinisali, a potom razboljeli, s preboljenjem neće dobiti produženje potvrde jer će se računati da su odradili samo primarno vakcinisanje te će svakako, ako žele produžiti covid potvrdu, morati uzeti još i booster dozu. Takve osobe će, dakle, da bi si produžile covid potvrde sve skupa uz preboljenje morati primiti tri doze vakcina za razliku od onih prvih kojima će biti dovoljno preboljenje i dvije doze.

Iz slovenskog Centra za zarazne bolesti su kazali kako smatraju da ne bi trebalo raditi razlike između ljudi koji su prvo preboljeli pa vakcinisali za razliku od onih kod kojih je redoslijed bio obrnut, ali da je tako propisano odlukama Evropske Komisije.

To je, naravno, samo jedna u nizu nelogičnosti u primjeni covid potvrda, posebno s obzirom na činjenicu da su mnoge države EU već iskoristile mogućnost da same individualno mijenjaju vremenske rokove važenja potvrda pa tako, recimo, u Grčkoj covid potvrda za primarno vakcinisanje uopće ne vrijedi devet već sedam mjeseci, a u Latviji osobe koje su vakcinisane jednodoznom vakcinom imaju potvrde važeće samo pet mjeseci.

izvor:raport.ba

Povezani članci

Svećenik održao misu u moru u kupaćim gaćama, dušek mu je bio oltar (FOTO)

Urednik Portala

Putin Erdoganu rekao koji su njegovi uslovi za kraj rata

Urednik Portala

Biden: Spremni smo na sve što Rusi učine

Urednik Portala