BiH

ELEKTROPRIVREDA VS. POSLODAVCI- KO PREŽIVI NOVE CIJENE STRUJE, PRIČAT ĆE…

Sudeći prema isporučenim računima za električnu energiju koji ovih dana stižu na adrese privrednih društava u Federaciji BiH, usvojeni Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji se ne poštuje od strane Elektroprivrede BiH. U isto vrijeme Elektroprivreda HZ HB odredbe istog zakona poštuje u cijelosti, pa su i računi u skladu sa zakonom. Obje Elektroprivrede su u vlasništvu Vlade Federacije, s toga predstavnici i članovi Udruženja poslodavaca Federacije BiH očekuju brzu reakciju u vidu smjene čelnog čovjeka Elektroprivrede BiH zbog, kako kažu pravnog nasilja i kršenja zakona…

Previsoka cijena struje mogla bi zatvoriti mnoge privredne pogone širom Federacije. Iako su usvojene izmjene Zakona o električnoj energiji, isti zakon se ne poštuje, tvrde u Udruženju poslodavaca Federacije BiH. Dokaz tome su, ističu, ponuđeni ugovori kupcima od strane Elektroprivrede BiH.

Kako nam je u razgovoru potvrdio jedan od privrednika sa područja USK-a, na ovaj način a nažalost, sa ovakvom politikom formiranja cijena a ujedno i politikom pritiska na privredu Federacije BiH za očekivati je da će krajnji ishod biti zaustavljanje privrednog rasta smanjenje investicija, a vjerovatno i otpuštanje određenog broja radnika.

Situacija je nepovoljna, jer bi kompanije u slučaju da potroše više od predviđene količine struje, istu plaćali i po 6 puta skuplje, tvrdi predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Milan Pandurević. Spas vidi u hitnoj reakciji Vlade Federacije BiH, jer, kako kaže, predloženi ugovori već polako gase kompanije u Federaciji BiH.

S druge strane ‘Elektroprivreda HZ BH’, koja je također u vlasništvu Federacije BiH, račune za prvih šest dana ove godine, obračunala je po starim cijenama, a ostale dane po osnovu izmijenjenog Zakona gdje je dopušteno povećanje cijena do 20 posto.

izvor:rtvusk

Povezani članci

Željana Zovko – Glasali smo protiv sankcija Miloradu Dodiku

Urednik Portala

Majke Srebrenice reagirale na sramotnu izjavu Zaharove

Urednik Portala

STRANCI KOJI SU DOŠLI DA ŽIVE I RADE U BIH-OVDJE MOŽETE NAPRAVITI NJEMAČKU ZA SEBE

Urednik Portala